Румен Радев връчи орден „Стара планина“ първа степен на посланика на Словакия

  • 31 август 2017 16:03

  • 1093
  • 3
Румен Радев връчи орден „Стара планина“ първа степен на посланика на Словакия
© Президентство

Словакия e приятел, съюзник и партньор на България, както в двустранен формат, така и в рамките на ЕС и НАТО. Ще продължим да разчитаме на опита и подкрепата на Братислава.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи орден днес „Стара планина“ първа степен на посланика на Словашката република в Република България Мариан Якубоци, съобщиха от прессекретариата на президентството. Посланик Якубоци получи висшето държавно отличие за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между Република България и Словашката република.

„Вярваме, че подкрепата на Словакия за скорошното ни присъединяване към Шенгенското пространство ще продължи. То е условие за пълноценния принос на страната ни към общата европейска сигурност, контрола и защитата на външните граници на ЕС“, заяви президентът и добави, че България ще се учи от опита на Словакия за провеждането на успешно председателство на България на Съвета на ЕС през следващата година.

Румен Радев отличи туризма, културния обмен, образованието и търговското и икономическото партньорство като области на двустранно партньорство между България и Словакия, което се развиват активно през последните години. „България се превърна в предпочитана туристическа дестинация и постоянно се увеличава броят на словашките туристи у нас. През миналата години те са близо 70 000 души“, заяви още президентът.

По време на церемонията Мариан Якубоци отбеляза големия брой споделени цели и общи позиции на България и Словакия в рамките на ЕС в сферите на кохезионната политика, политиката на разширяване на Съюза и охраната на външните граници. „Словакия последователно подкрепя България, която изпълни критериите за членство, за присъединяването ѝ към Шенген“, заяви посланикът. България е традиционна дестинация за почивка на словашките туристи, търговският обмен между двете страни е надхвърлил 1 млрд. лева., а нашите народи са и културно свързани чрез традицията на буквите, напомни още посланик Якубоци.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1093 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.31 | 16:47

3
Словакия е ползява българска кирилица векове. Залсужава. Защо Овчарката се подигра с тоя орден давайки го на вонящи ковбои.
Корекция

2017.08.31 | 16:47

2
Словакия е ползвала българска кирилица...
М Д Й

2017.08.31 | 16:17

1
Значи нямат намерение нищо да правят за БГ освен шенген и как да изгонят и последните българи, на тяхното място да дойдат пенсионери от Германия да си получават европейските пенсии и а ги дават на мафиотите по черноморието.

Добави коментар

Водещи новини