Обвиненият пастир за пожара в Кресненското дефиле остава в ареста

  • 30 август 2017 20:03

  • 3156
  • 8
Обвиненият пастир за пожара в Кресненското дефиле остава в ареста
© Булфото(архив)

Районен съд Благоевград остави в ареста 30-годишният Костадин Митев, който е обвинен за причиняването по непредпазливост на големия пожар в Кресненското дефиле. Съдия Кристина Панкова определи най-тежката мярка „задържане под стража“, каквото бе и искането на прокуратурата, пише "Монитор".

В началото на съдебното заседание Костадин Митев, популярен вече като Коце подпалвача, обяви, че е невинен и поиска да бъде освободен: „Невинен съм, искам да бъда освободен“, каза в съдебната зала обвиняемият Митев, вероятно така посъветван от служебния си адвокат Мая Драгиева. Тя заяви, че в качеството си вече на обвиняем "той не е правил самопризнания, а какво е разказвал преди това – не знам“, каза в кулоарите на съда адвокат Драгиева.. Мярката може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Окръжен съд Благоевград

Припомняме, че едва миналата вечер стана ясно, че 30-годишният мъж, който е говедар, е причинил пожара в Кресненското дефиле. Това обявиха на съвместна пресконферениця шефът на Районна прокурор Борислав Ковачки, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на ОД на МВР Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев

В понеделник в късния след обяд Митев е направил пълни самопризнания. От тях става ясно, че до пожара се е стигнало след хвърлен фас. Митев, който е от ромски произход, завел кравите на водопой, но те се разделили. Тогава той хвърлил фаса и подгонил едната част от животните. Когато се обърнал към останалата част от стадото, зад него всичко горяло. Опитал се да загаси пламъците с връхната си дреха, но не успял. Тогава се обадил на кмета на село Брежани, за да съобщи за пожара, но не казал че той го е запалил.

До понеделник увъртал, когато най-накрая си признал. Първоначално Митев бе задържан за 72 часа, а днес съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържан под стража“, заради дългия период, в който не казал истината. Той е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост. За такова деяние законът предвижда до 5 години затвор.

Дрехата, с която говедарят е пробвал да загаси пожара е изгоряла, но по останалите му дрехи има следи от огън, които „кореспондират с пожара“, каза шефа на ОД на МВР Благоевград ст. комисар Хаджиев.

Това е и първият заловен подпалвач за тази година в областта.

Припомняме, че шест дни стотици пожарникари, военни, горски служители, доброволци се бориха с пламъците в трудно достъпния терен в Кресненското дефиле. Изгоряха няколко къщи в село Ощава. Жителите на близките села на два пъти бяха евакуирани. Чак вчера сутринта огнената стихия бе овладяна, благодарение и на дъждът.

Последвайте канала на

Novini.bg
3156 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
да бе

2017.08.31 | 10:25

1
на дръвника, за да не хаби държавен ресурс този отпадък...

2017.09.03 | 21:37

8
Трябва си много бавен да мислиш, че той е виновен..!

2017.09.03 | 21:37

7
"но по останалите му дрехи има следи от огън, които „кореспондират с пожара“"- Ей това кърти мивки. Само в Булгаристан с цар бай Хей може да се случи това. Тези минаха всички възможни граници.

2017.09.03 | 21:37

6
"но по останалите му дрехи има следи от огън, които „кореспондират с пожара“"- Ей това кърти мивки. Само в тази територия с цар бай Хей може да се случи това. Тези минаха всички възможни граници.
Истината

2017.09.03 | 21:37

5
Това е направено от мафията която строи магистралата !

2017.09.03 | 21:37

4
В началото на ГЕРБ-управлението държавата потъна под вода! Сега изгоря в пожари! Простия народ си избра пожарникар да го управлява! Халал да ви е!

2017.09.03 | 21:36

3
Когато в една държава, простак-бандит-мафиот, като Б.Борисов е премиер, такава държава и народ, вървят към своята гибел!

2017.09.03 | 21:36

2
винаги намират такива бедни нещастници да операт пешкира.като при тютюневите складове.

Добави коментар

Водещи новини