Проф. Любомир Стойков: Прекалената фамилиарност в политическото общуване застрашава репутацията

  • 29 август 2017 08:40

  • 5894
  • 11
Проф. Любомир Стойков: Прекалената фамилиарност в политическото общуване застрашава репутацията
© Веселин Митев-фотограф

По време на официалното посещение на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Евксиноград първите дами на Франция и България бяха стилни, нормално облечени, смята медийния и моден експерт, и имидж консултант проф. Любомир Стойков. Забележките му към външността им са минимални. Професорът обяснява побългарената версия на т.нар. „политейнмънт“ и е категоричен, че прекалената фамилиарност във външно-политическите срещи е нож с две остриета и носи риск за репутацията – както на държавата, така и на главните политически институции. Дрес кодът в политическата комуникация трябва да вдъхва доверие и да не злоупотребява с лукса.

Как ще коментирате стила на двете дами (какво е характерно за Брижит Макрон и какво за Десислава Радева)?
Стилът на съпругите на френския и на българския президент по време на срещата им в Евксиноград бе като цяло адекватен на събитието, повода, мястото и сезона. Не може да се очаква от тях свръхофициално и церемониално облекло за една разходка в Ботаническата градина и двореца на румънската кралица в Балчик, и за непланирани срещи с черноморски туристи. И двете дами бяха заложили на световни и разпознаваеми дизайнерски марки, респ. Брижит Макрон на тъмносиня рокля на „Луи Вюитон“ с дизайнер Никола Геские (първата дама на Франция по правило се облича от прочутия луксозен бранд), а Десислава Радева на бледосиня рокля на известната италианска модна къща „Долче и Габана“. Общото в облеклото между двете беше изчистената линия на тоалетите им, които бяха без ръкави. Роклята на г-жа Макрон, решена в А-силует, беше с апликация (волани) от мъниста в гръдната област, а роклята на г-жа Радева – украсена с големи светли копчета - симетрично от двете страни, както и на раменете. По дължини тоалетите също си приличаха – и на двете по няколко пръста над коленете. Разликата освен в цветовете на роклите, бе и в обувките на двете дами. Брижит Макрон с черни остри затворени обувки с висок тънък ток, а Десислава Радева със светли (близки до телесния цвят) обувки с отвори за пръстите отпред и открита пета отзад. Стилът на френската гостенка бе една идея по-официален, но и двете президентски съпруги изглеждаха добре. Забележката ми към външността на г-жа Макрон е за късата рокля – за мен тя е не съвсем подходяща с оглед на възраст и позиция, въпреки, че някои специалисти и коментатори смятат, че съпругата на френския президент открай време предпочита неконвенционалния и леко предизвикателен стил, който може да си позволи заради перфектната фигура и хубавите крака. Забележката ми към външността на г-жа Радева е донякъде свързана с големите копчета и доста вталения силует на роклята. Затова че тя бе с отворени обувки и без чорапи също може да се спори. Но всичко това са по-скоро естетически дреболии, отколкото сериозни препоръки. Да не пропусна и стилната, и естествена прическа на нашата първа дама. Като цяло и двете изглеждаха съвсем нормално и стилно...

Спазен ли беше протоколът и бяха ли допуснати гафове?
Въпросът „Спазен ли беше протоколът?“ за подобни визити на най-високо ниво вече доста е банализиран и сякаш излишен, тъй като традициите и правилата в политическата комуникация все по-често и все по-драстично се нарушават. Освен това, къде е този протокол? Чели ли са го нашите политически лидери? И ако са го чели, защо не го спазват? А може би са го чели така, както дяволът чете евангелието?...В конкретния случай регионалните, сезонни и климатични обстоятелства също казаха своята дума и предразположиха българските домакини към по-разкрепостено и свойско държане...
Но да минем към т.нар. „гафове“. Публичното поведение на българския министър-председател едва ли е изненадало някого, тъй като г-н Борисов открай време в такива случаи прилага чувството си за хумор, словесен изказ и шеги, които не се вписват във формалните дипломатически протоколи. И фамилиарното му държане с френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на (прегръдки, целувки, хващане през раменете), и разпространяваната като виц негова фраза „парле ву франсе“, казана в знак на демонстрация колко е начетена българската делегация, в която едва ли не всеки знае френски, и лексиката му в личния (но разпространен от профила му във Фейсбук) разговор с френския президент, проведен на елементарно и твърде всекидневно ниво, затвърждават познатия публичен образ на премиера. Един имидж, който не е в синхрон с обичайните стандарти на политическото поведение и на политическата комуникация и неведнъж е сравняван с този на бившия италиански министър-председател Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29. Като цяло бих окачествил този стил като побългарена версия на световното явление „политейнмънт“ (от неологизма politainment, т.е. обединяване и миксиране на политика и развлечение). Често пъти политикът, който на пръв поглед прави постоянно гафове, не се държи подобаващо и нарушава скучния протокол, се харесва повече от обикновените хора, които се забавляват и му симпатизират. Отделен е въпросът как и доколко така се профанира политиката, как и доколко така се отвлича вниманието от сериозните неща в нея. Не само на г-н Борисов и на г-н Радев, но и въобще на нашите политици бих казал: „Господа, по-внимателно с мъжките целувки на официални политически събития! Не забравяйте, че прекалената фамилиарност във външно-политическите срещи е нож с две остриета и така или иначе носи риск за репутацията – както на държавата, така и на главните политически институции...“. Соццелувките „уста в уста“ на Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, например, продължават да бъдат връх в тази кичозна и карикатурна форма на политическа вярност, обич и преданост.
Коментари имаше и относно това защо президентът Радев целунал два пъти Бриджит Макрон, а френският президент само се ръкувал и с галантен поклон имитирал целуване на ръка на Десислава Радева. Защо, защо? Така са го почувствали, така са го направили...Сигурен съм, че не е по предписание...Публиката е в правото си да усети и прецени кой маниер е по-коректен. Дори – ако искате – това е и въпрос на междукултурна комуникация, на език на тялото...Българската култура по правило и традиция предполага по-голяма близост, по-къса дистанция, по-демонстративна сърдечност...Не може да насърчим и външният ни министър (заедно с това и зам.-министър председател) Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която беше с прекалено всекидневен и пъстър тоалет на летището при посрещането на Макрон и правеше снимки с личния си телефон, тъй като това е в разрез с реда и нормите по време на посрещането на чужд държавен глава, а и въобще по време на протоколни събития. Освен това тя не е случайна туристка или фенка на знаменитост, а отговорно политическо лице...В същото време едно по-либерално мислене е в състояние да обясни някои чисто човешки спонтанни постъпки в такива ситуации, но все пак това не е редно, не е прието.

Научи ли се българският политически елит да спазва политическия дрескод? Какви са вашите наблюдения през годините?
Избягвам обобщенията и не мога да ви отговоря нито утвърдително, нито отрицателно...Но, все пак, не мога да отрека, че все по-голяма част от съвременните български политици отдават подобаващо значение на облеклото и на външността си, стремят се към адекватен и успешен стил на обличане и държане, дори прибягват до съветите и услугите на специалистите. Съвсем скоро наш депутат се обърна към мен за консултация за дрес кода си – предстоеше му участие в прием в посолството на чужда държава по случай нейния национален празник. Първото, което направих, беше да го поздравя, че мисли за своя стил, че съзнава, че адекватният дрес код е знак на уважение и висока политическа култура, че не се притеснява, след като е неуверен, да потърси съветите на експерта. Чрез облеклото и поведението си, политиците изпращат послания, които често пъти проникват много по-дълбоко и трайно в съзнанието и паметта на хората, отколкото думите, особено онези думи, които са загубили смисъл поради фалш, демагогия и неискреност. Политическият дрес код трябва да вдъхва доверие, без обаче да демонстрира прекален лукс и да издава самодоволно перчене.

 

*Веселин Митев - фотограф на снимката на проф. Любомир Стойков

По материала работиха Нора Виткова и Галя Георгиева

Последвайте канала на

Novini.bg
5894 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2018.01.12 | 06:23

11
Бърз кредит за жители на България. Нуждаете се от заем? Вземете за начало 10 млн. Лева. Изберете от опциите. Личен заем, Payday заем, Обезпечен заем, Необезпечен кредит, Медицински заем, Студентски заем, Бизнес / инвестиционен кредит, Заем за консолидиране на дълга, Ипотечен
Професор

2017.09.01 | 02:10

10
Червен пръдльо е тоз :)

2017.09.01 | 02:10

9
Трябва мяра във всичко...Аман от политическа лигава куртоазия

2017.08.31 | 09:49

8
Жалка имитация на Евгени Минчев :)))

2017.08.29 | 19:29

4
Кого имитира фалшивият лорд Минчев - Радев, Борисов, Макрон, Радева или Брижит?

2017.08.30 | 10:23

6
ВЛАЖЕН ГЕЙ С КУПЕНА ДИПЛОМА

2017.08.30 | 10:23

7
Макрон не е гей и дипломите му са истински!

2017.08.30 | 10:22

5
Кого имитира фалшивият лорд Минчев - Радев, Борисов, Макрон, Радева или Брижит?

2017.08.29 | 14:16

1
Влажната седесаро-педална целувка с език на Тиквата в устата на Макрон ни унижи като нация и опозори героичното ни минало.

2017.08.29 | 16:24

3
ВИЕ НЕ СТЕ НАЦИЯ И НЯМАТЕ МИНАЛО, ВИЕ СТЕ СЕКТА

2017.08.29 | 16:06

2
Микрончо обича дъртите мъже и жени ...френска му работа ..а наш Боко е поласкан от вниманието ..това не е кмета ,я...

Добави коментар

Водещи новини