Антониу Гутериш: Антисемитизмът все още е жив

  • 28 август 2017 19:24

  • 1791
  • 6
Антониу Гутериш: Антисемитизмът все още е жив
© gettyimages (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно заяви, че антисемитизмът все още е жив в съвременния свят и се зарече да се бори с всякакви прояви на расизъм и фанатизъм, предаде БТА, позовавайки се на БТА.

Гутериш каза това в мемориала на Холокоста "Яд Вашем" в Израел, за да насърчи възобновяването на мирния процес. "Смятам, че предвид ужасите на Холокоста антисемитизмът трябваше вече да е мъртъв завинаги", каза той и добави, че бил шокиран, когато чул "група неонацисти в една от развитите страни в света да скандират нацисткия лозунг - Кръв и земя". Вчера Гутериш пристигна на тридневно посещение в Израел и палестинските територии - първата му визита в района на един от най-старите конфликти на планетата, откакто оглави световната организация през януари.

На среща в Ерусалим израелският президент Реувен Ривлин призова генералния секретар да сложи край на отношението към Израел в някои институции на ООН, което определи като "дискриминация". Гутериш заяви, че има ангажимент да се отнася към "всички държави еднакво". Той определи като "проявление на съвременен антисемитизъм" призивите за унищожаване на Израел, но в същото време заяви, че невинаги е съгласен с политиката на Израел. Генералният секретар на ООН заяви пред израелските лидери, че мечтае един ден да види палестинска държава, която съжителства мирно с Израел - концепция, която днес е поставена под съмнение от американския президент Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес. Мечтая да имам шанса един ден да видя в Светите места две държави, способни да живеят заедно, признавайки се взаимно, в мир и сигурност, въпреки съществуващите препятствия, каза Гутериш.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че израелските притеснения в момента са други: въоръжаването на Хизбула в Южен Ливан, неспособността на мироопазващите сили на ООН да се справи с трафика на оръжие в този район и присъствието на Иран в Сирия. Нетаняху каза пред Гутериш, че Иран строи в Сирия и Ливан обекти за производство на ракети с прецизно насочване, които смята да използва срещу Израел, предаде Ройтерс. Според Нетаняху Иран е превърнал Сирия в "база, където да се окопае в името на обявената цел да заличи Израел". "За тази цел той също така строи обекти за производство на ракети с прецизно насочване, както в Сирия, така и в Ливан. Това е нещо, което Израел не може да приеме. Това е нещо, което ООН не би трябвало да приема", допълни премиерът.

Нетаняху заяви също, че ООН не прави нищо за пресичане на риториката на омразата от палестинска страна, "по смехотворен начин" отрича връзката на евреите с Ерусалим и не е попречила на доставките на оръжия за Хизбула в Ливан, предаде Асошиейтед прес.
Нетаняху имаше предвид неотдавнашна резолюция за Ерусалим на ЮНЕСКО, която предизвика гнева на Израел, защото според него омаловажава връзката на евреите с града. Израел заяви също, че мироопазващата мисия на ООН в Ливан ЮНИФИЛ показва прекалено меко отношение към силите на Хизбула в граничните райони.

Гутериш каза, че ще направи всичко по силите си, за да накара ЮНИФИЛ да изпълнява задълженията си. В следващите дни мандатът на мироопазващата мисия трябва да бъде подновен. Израел настоява тя да увеличи присъствието си, за да извършва по-добро наблюдение и да попречи на разширяването според израелската страна на оръжейния арсенал на Хизбула.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1791 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
hr botev

2017.09.03 | 06:38

6
бреииии.....
ъхъ

2017.09.03 | 06:38

5
евреите също...

2017.09.03 | 06:38

4
КОМУНИСТИЧЕСКО ПРАСЕ

2017.09.03 | 06:38

3
безроден глупак загрижил се за евреите, вместо за народа си

2017.09.03 | 06:38

2
Тепърва ще усетите колко е жив
илюминат - ренегат

2017.09.03 | 06:38

1
Докато се правят на богопомазани и тормозят другите по света, а не се приравнят с тях така ще е !!! Те си го заслужават с държанието си към останалите нации!

Добави коментар

Водещи новини