Стотици израелци протестираха срещу премиера Нетаняху

  • 27 август 2017 09:45

  • 2904
  • 2
Стотици израелци протестираха срещу премиера Нетаняху
© gettyimages (архив)

Стотици протестиращи се събраха снощи пред дома на главния прокурор на Израел, за да настояват да отправи срещу премиера Бенямин Нетаняху обвинения в корупция, предаде БТА, цитирайки АП.

Демонстрациите в събота вечер, които започнаха преди 40 седмици и в началото събираха съвсем малък брой антиправителствени активисти, постепенно се превръщат в по-широко протестно движение, посочва АП. Участниците в тях обвиняват Нетаняху във финансови злоупотреби и нерегламентирани връзки с медии, международни компании и Холивуд. Снощният протест се състоя седмица след като двама от организаторите на движението бяха арестувани и Върховният съд постанови, че демонстрациите могат да продължат само ако в тях участват до 500 души и ако не бъдат използвани високоговорители в жилищни райони. Полицията съобщи, че снощи броят на протестиращите е бил много по-голям - около 2000.

Нетаняху многократно отрече всякакви нередности и заяви, че е мишена на "лов на вещици", оркестриран от определена медия. Скандалът засега не застрашава дългогодишното му управление, но навреди сериозно на обществения му рейтинг. Според израелските закони министър-председателят може да бъде свален от поста от парламента. Върховният съд обаче неотдавна излезе с решение, че министри и кметове, подведени под съдебна отговорност, трябва да подават оставки, ако бъдат осъдени. Министърът на правосъдието настоява, че премиерът не е задължен да прави това. Но ако все пак главният прокурор излезе с обвинение, ще има законово основание и обществен натиск върху премиера да се оттегли.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2904 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.28 | 00:12

2
ЕМИ ВЕЩИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЛОВЯТ И НАКАЗВАТ.

2017.08.27 | 15:11

1
Нетаняху е седесарско лайно.

Добави коментар

Водещи новини