Ураганът Харви взе жертви (обновена)

  • 27 август 2017 08:17

  • 10732
  • 1
Ураганът Харви взе жертви (обновена)
© gettyimages

Един човек е загинал при пожар в дома си в Рокпорт, щата Тексас, в резултат на урагана Харви, съобщи кметът на крайбрежния град Чарлз Уакс, предаде БТА, цитирайки ДПА и Ройтерс.

Жертвата била открита, след като бурята се преместила към вътрешността на сушата, каза на пресконференция кметът, без да даде допълнителна информация за загиналия. Щетите в Рокпорт са значителни, екипите продължават издирвателните и спасителни операции, каза Уакс като отбеляза, че около 40 процента от 24 500-те жители на Рокпорт не са се вслушали в разпореждането за незабавна евакуация, дадено преди бурята. Харви остави стотици хиляди хора без електричество и причини големи наводнения в няколко крайбрежни района в Тексас. Изключително тежките наводнения започнаха, след като най-мощният ураган в САЩ от 2005 г. насам достигна щата в петък вечерта, когато беше от четвърта категория по петстепенната скала. Впоследствие той отслабна до тропическа буря с ветрове със скорост до 110 км/ч.

Извънредно бавното напредване на стихията обаче (придвижва с едва 4 км/ч) - я прави много опасна, тъй като поройни дъждове ще валят над едни и същи райони няколко дни, отбелязва АФП. Националният център за ураганите предупреди, че на места до четвъртък се очакват валежи до 100 см, което може да доведе до "катастрофални наводненията с възможни жертви". Заради Харви са били евакуирани 112 петролни платформи в Мексиканския залив, представляващи 24,5 процента от дневното производство на суров петрол и 26 процента от газа. Затворени са и множество инсталации на брега. На тексаския бряг се намират близо една трета от петролните рафинерии в САЩ, а Мексиканския залив осигурява 20 процента от американското производство, припомня АФП.

Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че извънредното положение е било разширено с още 20 окръга и вече обхваща общо 50. Той каза, че на територията на щата без ток са 338 000 души и че възстановяването на електрозахранването може да отнеме дни. В издирвателните и спасителни операции, включително с хеликоптери, участват 1800 военнослужещи. Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нареди на помощниците си и членовете на правителството да взаимодействат активно с властите в щатите Тексас и Луизиана, пострадали от преминаването на урагана Харви, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Белия дом.

Тръмп, заедно с вицепрезидента Майк Пенс, свика съвещание с министри и други членове на висшата администрация. "Президентът подчерта, че очаква от всички министерства и служби пълно взаимодействие за спасяването на човешки живот, което е приоритет номер едно", казаха от Белия дом. Тръмп е изразил също благодарността си към доброволчески и религиозни организации, които оказват помощ на пострадалите.

Полицията в американския град Хюстън съобщи, че жена е загинала при наводнение. Това е втората жертва на урагана Харви в щата Тексас, предаде Ройтерс. Около 30 души с наранявания са получили медицинска помощ, а още 30 до 40 са в неизвестност, посочва ДПА, като се позовава на местни медии.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.27 | 20:06

1
А ураганът "Ваньо" съсипа цяла държава.

Добави коментар

Водещи новини