Съюзът на съдиите: Проектът на БСП не посочва механизъм за отчетност на Агенция "Антикорупция&q

  • 24 август 2017 17:21

  • 1888
  • 7
Съюзът на съдиите: Проектът на БСП не посочва механизъм за отчетност на Агенция "Антикорупция&q
© БСП

Никъде в проекта на БСП за борба с корупцията и създаване на Агенция "Антикорупция" не е посочен конкретен механизъм или задължение за отчетност, нито на председателя или заместник-председателите, нито на Агенцията пред други органи на държавната власт. Това заявява Съюзът на съдиите в България /ССБ/ в становище по проекта на левицата. Двете страни днес проведоха среща, за да обсъдят проекта за антикорупционен орган.

Организацията допълва в становището си, че ако изборът на председател на антикорупционния орган бъде поверен на държавния глава, то е нужно да се изработят и подробни критерии за номинация и селекция, които да направят избора "максимално прозрачен и ясен". В същото време, ако се реши изборът да се повери на Народното събрание, то трябва да се спази Конституцията, която предвижда, че " квалифицирано мнозинство за гласуване в Народното събрание може да се въведе само с изменение в Конституцията, не в обикновен закон".

Също така ССБ отбелязва, че предвидените с проекта промени в НПК не са достатъчни. Освен това магистратите обръщат внимание на въпроса, дали разследващите агенти от новия орган ще могат да инициират разследване или ще го правят само ако им бъде възложено от прокурор. И как, ако са самостоятелни, ще се отнася това към ръководната роля на прокурора в разследването и задължителността на указанията, които той дава към разследващите органи.

ССБ допълват, че "по същество проектът на БСП за Агенция "Антикорупция" внася съществена промяна в сега действащия механизъм за борба с корупцията, като предвижда на същата агенция да бъде поверено разследването на корупционни престъпления". От организацията обаче отбелязват, че такава промяна трябва да се направи в съзвучие със съществуващия ред на наказателно преследване и да бъде подложена на обществена оценка.

БСП ще се съобрази с препоръките на Съюза на съдиите в България да се разпише по-ясно процедурата по номиниране и назначаване на председателя на Агенция "Антикорупция" и да се предвиди по-добра отчетност на новия орган. Това съобщи пред журналисти председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след среща с професионалната организация на съдиите относно антикорупционния законопроект на левицата.

Съюзът на съдиите в България отправи три забележки по антикорупционния законопроект на БСП. За нас няма проблем президентът да назначава председателят на тази агенция, но трябва процедурата да е прозрачна и открита, коментира пред журналисти председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. Той отбеляза, че няма яснота кой ще предлага кандидатите и дали ще могат обществени организации и други лица да дават оценка на номинираните.

Следващият проблем, който отчитат от съсловната организация, е с отчетността на самата агенция, тъй като нямало механизъм за отчетност на работата й пред някоя от институциите - президент или Народно събрание. Третият проблем е във връзка с разследващите функции, които се възлагат на новия орган, които по принцип не са противоконституционни, но следва много добре да се намери балансът между йерархичната подчиненост на разследващите агенти на директора на агенцията и, от друга страна, процесуалната подчиненост на прокуратурата, коментира Атанас Атанасов. Той посочи и необходимостта от реформа на прокуратурата, за да се осигури работата на тази агенция.

Председателят на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отбеляза, че със Съюзът на съдиите в България са на обща позиция, че има нужда от такъв специален нов орган, а не от механично събиране на досега съществуващи органи, които не са дали резултат в борбата с корупцията. Тя подчерта, че според Съюза на съдиите не е противоконституционно президентът да назначава председателя на антикорупционната агенция и тя да има разследващи функции. Казвам го, тъй като нашите опоненти твърдяха, че е противоконституционно, отбеляза Нинова.

Нашият законопроект не предвижда промени в прокуратурата, новият орган ще разследва и събира доказателствата, след това ще ги предава на прокуратурата, а тя на съда - така, както е разписан редът в Конституцията и в Наказателно-процесуалния кодекс, коментира Нинова. Тя обаче очаква по-добри резултати в борбата с корупцията, тъй като се създава специално звено с разследващи функции. Много е важно кой и как събира доказателствата, отбеляза лидерът на БСП.

След разговорите с професионални организации окончателното решение по законопроекта ще вземе Националният съвет на БСП, който ще бъде свикан на 2 септември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1888 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.08.28 | 20:41

7
а на кой се отчитат съдиите ? едни в ЦУМ , едни в сараите , едни в банкя ? така разбират справедливоста , така постъпват , все пак са образовани и обучени , КАДРИ

2017.08.25 | 09:23

6
ВСЕОБЩО ТРЕПЕРЕНЕ И СТРАХ ОТ НЕЗАВИСИМИ ИНСТИТУЦИЙ И У НАС - ТРУДНО И ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО
СВИНЧО ВСИЧКО Е ОКЛЕПАНО

2017.08.25 | 09:23

5
Все някога ще стане . далеч сме от белия свят
ГЕРбСП-ОП-ДПС са една ШАЙКА!

2017.08.24 | 20:20

1
Вече 27г. ни баламосват! Борисов-3 на ГЕРБсе крепи на същите ЗЛАТНИ пръсти на Орешарски на БСП и ДПС! СЛЕПИ ли сте? ГЛУПАВИ ли сте? НЕВМВНЯЕМИ ли сте?
ТЪП ли си

2017.08.25 | 09:23

4
та не виждаш, че единствения който им бърка в дупето е Бойко. СЛЯП ли си да не видиш докъде стигнаха червените за да го преборят. Всички партии са срещу ГЕРБ, защото са едно котило. ЧЕРВЕНО МЕКЕРЕ ли си?
някой си

2017.08.25 | 09:23

3
Корнелио Корнелио пак ти набиха шамарите ! Ти и Радев толкова реклама му дръпнахте на тоя закон . Не разбрахте ли ,че и чеп за зеле не става от вас ?

2017.08.25 | 09:23

2
Естествено, какво са направили БСП което да не е корумпирано. Едно време бяха с "наши хора" и "партийни другари". Сега същото. Ако не бяха ахмаците по селата и манипулираните и купени цигански гласове, тия боклуци отдавна да ги няма.

Добави коментар

Водещи новини