Скандалната бебешка пудра тихомълком изтеглена от България

  • 24 август 2017 07:05

  • 14229
  • 0
Скандалната бебешка пудра тихомълком изтеглена от България
© Getty Images/Guliver

Бебешката пудра на Johnson & Johnson, заради която един от най-маститите производители на детска козметика в световен мащаб бе осъден на $ 417 млн. в САЩ, е била тихомълком изтеглена от пазара в България, установи проверка на "Монитор".

В големите вериги дрогерии и аптеки, както и по складовете в столицата бебешката пудра липсва. В тях няма който и да било от продуктите против подсичане на компанията от месеци, обяснили търговци пред екип на изданието. От една от веригите заявили, че изтеглянето е дошло от страна на производителя и доставчика му за България, но това е направено без обяснение.

Във вторник американската преса гръмна, че щатски съд е уважил иска на жена, твърдяща, че е заболяла от рак на яйчниците, след като в продължение на години е използвала на интимната си област бебешка пудра на компанията на основата на талк. Всъщност именно талкът е и причината магистратите да приемат, че има връзка между пудрата и рака, развит от жената. Искът, одобрен от съда е рекорден, като присъдата включва $ 70 млн. обезщетение и $ 347 млн. наказателна санкция. Това е поредна подобна присъда, но единствената толкова висока. Миналата година отново американски съд одобри исковете съответн за $55 млн. И $ 72 млн. на 62-годишна жена, твърдяща, че прахът е довел до рак на яйчниците и на семейството на починала от същата диагноза пациентка.

Потърсени за коментар, от българския представител на компанията препратили въпросите на вестника към US-офиса на Johnson & Johnson. Оттам обаче отговорили само, че започват процедура по обжалване на последната присъда, тъй като според науката прахът на компанията е безопасен.

"Подготвяме се за допълнителни опити в САЩ и ще продължим, за да защитим безопасността на праха на Джонсън", отговорили оттам. В писмото обаче не се съдържали отговори на въпросите дали опасната пудра се внася в България, нито дали у нас се внася и неин дамски еквивалент, върху който паднаха първоначалните подозрения.

Проблемът с пудрите на основа на талк и подозренията, че те може да водят до рак при редовна и продължителна употреба са стари, като още през 1999 г. Американската ракова асоциация призова жените, използващи бебешки пудри за интимна хигиена, да прибягват до такива на царевична, а не на талкова основа. Johnson & Johnson също има пудра на царевична основа, като у нас са били внасяни и двата – както този, така и по-разпространеният – с талк. В момента пудрата на компанията може да се намери само онлайн, при това във варианта с царевица, допълва изданието.

Последвайте канала на

Весела Найденова
14229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини