Короядът сръфа гората - ще останем без зелено

  • 23 август 2017 14:56

  • 5452
  • 4
Короядът сръфа гората - ще останем без зелено
©

От най-голямата горска кооперация в страната настояват за спешно облекчаване на процедурите за сеч заради бедствието в гората от корояда. От горовладелска производствена кооперация (ГПК) „Мурджов пожар“, която е с 91-годишна история, апелират веднага да се промени процедурата за позволителните за сеч за имотите в реални граници.

Тя е тромава, забавя и многократно оскъпява работата в маломерните имоти, от което страда гората. От кооперацията са сезирали всички институции с куп писма, включително и зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов. Настоява се промяната да стане веднага заради съхнещите от нападения на корояда гори, които се увеличават в геометрична прогресия с много бързи темпове. 

"Короядът буквално унищожава горите. Подобна вълна е имало в Испания, САЩ, Румъния. За изчистването на петната трябват незабавни мерки, като се делегират правомощия на лицензираните средни техници, лесовъди и се прави само опис - утвърждаване от РДГ за започване на работа. Сегашната процедура е тромава, неефективна, времеемка и скъпоструваща за терените в реални граници. Промяната в закона преди няколко години помогна за това бързо разрастване на короядните петна за гората в терените в реални граници. За съжаление, въпреки многократните ни искания от страна на горските кооперации за разширени правомощия в това направление, резултати няма", коментира шефът на "Мурджов пожар" Вълко Василевски, цитиран от marica.bg. Той обясни, че с проблема са запознати всички институции: зам.-министър, Изпълнителната агенция по горите, РДГ.

"На мен не ми е ясно защо не влизат в положение да помогнат на гората, като променят законовата наредба, като върнат разпоредбите отпреди 3-4 години. Тогава тя беше много по-ефективна от сегашната", допълни Василевски. Кооперацията стопанисва гори на 950 член-кооператори в обем 2500 ха, разпределени в 13 ревира. От тях 4 са в идеални граници, останалите 9 са в реални граници, но като цяло общата площ е 50 на 50 в идеални и реални граници. "Мурджов пожар" е единствената кооперация, която стопанисва гори в реални граници.

С промяната в закона позволително за сеч се издава поотделно за всеки имот и за всеки отдел и подотдел. Така в един от ревирите например имаме отдел от 0.8 ха, в който има обаче 7 имота. Съгласно закона за горите трябва всеки един от тях да се очертае отделно и да се издадат 7 отделни позволителни за сеч, а не както преди, едно позволително за един отдел, каза Василевски. От това следва и добивът и експедицията да се правят поотделно, освидетелстването на всеки имот също. "Това практически е невъзможно. Да не говорим за необходимите средства за маркиране, позволително, добив и освидетелстване. Един имот от 0.2 дка не може да си покрие разходите така", коментира шефът на "Мурджов пожар". 

Разпоредбите в закона разтягали във времето процедурите и помагали така за разрастване на петната в гората от корояда след снеголома в Смолянско от 2015 г.  "Короядът за една година дава три поколения, увеличава се в геометрична прогресия и вече засяга не само гора на ниска надморска височина, но и в по- високите места, на 1700-1800 метра", алармира Василевски. Според него трябва да се вземат незабавни мерки по всички направления срещу напастта на бръмбара, тъй като вече е заразил гори и в благоприятната за развитие на иглолистни култури надморска височина.

"Причината за разширяване на корояда е ненавременно усвояване.  След снеголома през 2015 г. падна огромно количество дървесина, която стана благоприятна среда за развитието му. Последната зима също допринесе, тъй като беше мека. Най-ефективният начин е максимално бързо почистване и бърза реакция на всички институции и собственици, да се водят разговори с кооперациите и да се действа веднага. Ако това не се направи, нищо добро не ни чака", заяви Василевски.

Той посочва, че първата му реакция към институциите по проблема е от 22 декември 2015 г., а последното му писмо е от 9 август т.г. От началото на годината "Мурджов пожар" е усвоила 2500 кубика от короядни петна, те обаче нараствали многократно.

Последвайте канала на

Novini.bg
5452 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.08.24 | 18:18

4
Короядът или долни насекоми като алчните,които ги изсякоха?Първо да мислят тези,които се греят на дърва,после и тези,които секат.Или поне като секат,нека залесяват.
Петър

2017.08.24 | 18:17

3
Камак върху камак не остана от предприятията които ни хранеха.Гората ще ги последва.Другото е прах в очите дрън,дрън.Пенсия 115лв. кубик огрев 90лв.Как е.

2017.08.24 | 18:17

2
КАТО СЕЧЕТЕ БЕЗРАЗБОРНО,А НЕ САНИТАРНО ЩЕ Е ТАКА.

2017.08.23 | 15:40

1
фчера куруяда ми опаса цяла гора утки и пак гладен остана

Добави коментар

Водещи новини