Френските медии коментират предстоящите посещения на Макрон в България и Румъния

  • 23 август 2017 09:01

  • 3919
  • 4
Френските медии коментират предстоящите посещения на Макрон в България и Румъния
© Министерски съвет

При посещението си в Австрия, Румъния и България френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на има конкретна цел - да създаде климат на доверие по деликатния въпрос за командированите работници, пише френският в. "Кроа".

Това няма да е лесна задача, особено в Румъния, която е против затягането на европейските правила в тази област. Около 30 000 от командированите работници във Франция идват от Румъния - повече от тях са само работниците от Полша и Португалия. Повечето от румънците работят в строителството, получават доста над 300-те евро, които могат да очакват в родината си, и допринасят значително за сумата от 1,58 милиарда евро, които румънската диаспора изпраща всяка година в страната си. След като Европейската комисия обяви миналата година, че иска да преразгледа европейската директива по въпроса, Румъния и 10 други страни вдигнаха жълт картон, заявявайки, че това би нарушило принципите на свободната търговия - една от придобивките от присъединяването им към ЕС.

През юни Макрон отхвърли първия предложен компромис, до който се стигна по време на естонското председателство на ЕС. Според френския президент предложените отстъпки са недостатъчни, подчертава в. "Поан". Проблемите не са толкова технически, колкото изглеждат, отбелязва изданието и цитира прессъобщение на Елисейския дворец, в което се казва, че "това е преди всичко политически проблем, защото ако не постигнем по-добра регулация на трудовия пазар, след време самото свободно движение на работна сила ще бъде поставено под въпрос".

Френското издание на американския сайт "Хъфингтън пост" пише, че програмата на Макрон за европейски реформи е обширна и за реализирането й ще е необходимо време, за да може Макрон да посети всички страни и да ги убеди да приемат позициите му, предаде БТА. Обиколката на президента е и повод за едва прикрита забележка към предшествениците на Макрон, отбелязва "Хъфингтън пост" и цитират хора от обкръжението на френския президент. "Нито един френски президент не е посещавал България от присъединяването й към ЕС преди 10 години. С това посещение Франция показва, че не пренебрегва нито една от страните, които влизат в ЕС. То е и сигнал, че не искаме да се създават разделения между страните от Севера и Юга или между тези от Изтока и тези от Запада", казват те.

Румъния и България, от които идват много от командированите работници в ЕС, са ключови дестинации за френския президент. Ако тези страни се приближат до позициите на Париж, основните противници на промяната на обсъжданите правила - Варшава и Будапеща, ще се окажат малко по-изолирани. Дали тази стратегия е печеливша, ще разберем през октомври, когато ще настъпи моментът за подписването на нова директива, подчертава американското издание.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3919 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Емануел Макрин

2017.09.07 | 11:22

4
От ленто-резча на "Турски поток" очакавам да слуша внимателно и да си води подробни бележки. После може да си направи селфи с мен и да се хвали колкото си иска.

2017.09.07 | 11:22

3
ДВЕТЕ КУРВИ СЕ СЪБРАХА-КОЙ КОГО ЩЕ ИБЕ ?
jvu

2017.08.29 | 08:22

2
Ще бъде интересен разговор - между интелигентният Макрон и нашия тъn фaтмak...

2017.08.28 | 20:35

1
СЕКИРАТА ЗА ДОСТЪП ОТ ИЗТОК Е НАТОЧЕНА

Добави коментар

Водещи новини