Евростат: Българинът е любител повече на киното, отколкото на пърформънсите

  • 23 август 2017 06:31

  • 1057
  • 0
Евростат: Българинът е любител повече на киното, отколкото на пърформънсите
© pixabay.com

Българинът е предпочитал повече посещения на кино, отколкото на пърформънси /концерти, изпълнения, прояви на живо/, показват данни от анализ на Евростат за някои от културните предпочитания на европейците през миналата година.

Над 5,5 милиона българи са гледали различни филми през миналата година, като близо 1 милион са се оказали заклети киномани и са посещавали 4 или повече пъти кината в страната.

От прожектирани у нас около 6 500 различни филма - най-много са били американските продукции - близо 4000, европейските - около 1800 и българските - около 700. Най-многобройна е групата на любителите на кино във възрастовата граница 25-54 години /близо две трети от посещенията/ .

Близо 9 на сто от българите се оказват киномани, като посещават 4 или повече пъти филмови прожекции при среден показател за ЕС - 17 процента.
През изследвания период са били реализирани над 1000 концерта на живо, като повече от една трета от тях /383 концерта/ са били поп, рок или фолк изяви. Редовни посетители на подобни концерти /повече от 4 посещения/ са били около четвърт милион българи на възраст 25-34 години. Редовни любители на пърформънсите /концерти или представления на живо/ са около 7 на сто от българите, при среден показател за ЕС - 14 на сто.

По показателите посещения на кино и на концерти и представления на живо България се оформя като своеобразен културен остров на Балканите, показват данните на Евростат.

Почти всичките ни съседи имат по-ниски показатели при посещения на кино: Гърция и Сърбия - 6 на сто, Македония - 3 на сто, Румъния - 7 на сто.
Най-големи киномани в Европа се оказват французите - близо 30 на сто са любители на киното, Люксембург - 26 на сто, Белгия - 22 на сто и др.
По отношение на посещенията на живо на концерти и други представления съседите ни имат също ниски показатели - Гърция /4,6 на сто/, Румъния /6,7 на сто/, Сърбия /7 на сто/.

Най-големи любители на пърформънсите се оказват жителите на Словения - 28 на сто, Люксембург - 27 на сто, Финландия - 24 на сто и Австрия - 22 на сто.
Поляците пък се оказват най-незаинтересовани към този вид изкуство - едва 3,7 на сто са посещавали концерти или представления на живо, отчита Евростат.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини