Лео Бакеланд - белгийският милионер, който създаде пластмасата

  • 22 август 2017 17:29

  • 2222
  • 0
Лео Бакеланд - белгийският милионер, който създаде пластмасата
© Pixabay

"Ако не е много сбъркано, това изобретение ще се окаже важно в бъдеще", пише Лео Бакеланд в дневника си на 11 юли 1907 г. Бил в добро настроение и как ли не. На 43 години му вървяло много добре в живота, пише Profit.bg.

Бакеланд се родил в Белгия и ако не бил баща му, още щял да си седи там, поправяйки обувки. Баща му бил обущар, не ходил на училище и не разбирал защо младият Лео искал да получи образование.

Предал занаята си на сина си, който на 13-годишна възраст бил негов чирак. Но майка му, която била домашна помощница, имала други планове. Подкрепила Лео, за да може да ходи на вечерно училище.

Младежът спечелил стипендия за университета в Гент и на 20 години защитил докторат по химия. Оженил се за дъщерята на преподавателя си, преместили се в Ню Йорк и Лео натрупал толкова голямо състояние, произвеждайки хартия за отпечатване на снимки, че можел да си позволи да не работи.

Купил си къща в Йонкърс с изглед към река Хъдзън и създал там домашна лаборатория, за да се наслаждава на хобито си да прави химически експерименти. През юли 1907 г., когато писал в дневника си, експериментирал с формалдехид и фенол.

На 18 юли отново писал в дневника си, разказвайки колко е щастлив, че е прекарал "целия ден в лабораторията", докато "робите милионери на Уолстрийт" отивали към офисите си, въпреки ужасната горещина.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини