Американка осъди Johnson & Johnson за причиняване на рак

  • 22 август 2017 16:34

  • 24383
  • 0
Американка осъди Johnson & Johnson за причиняване на рак
© Getty Images/Guliver

Съд в Лос Анджелис постанови компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) да плати 417 милиона щатски долара обезщетение на Ева Ечеверия, която твърди, че е развила рак на яйчниците, след като е използвала продукт на фирмата. Става дума за базиран на пудра продукт (подобно на детската пудра), предназначен за дамска хигиена, съобщава "Ройтерс".

Според съда компанията не е предупредила потребителите адекватно за рисковете, ако този тип продукти, например бебешката пудра, се използват за интимна хигиена.

Присъдата включва 70 млн. долара обезщетение и 347 млн. долара санкция. Това е голям удар срещу компанията, срещу която има подадени 4800 подобни съдебни искания в цялата страна и която вече бе санкционирана с 300 млн. долара от съд в Мисури.

Компанията обяви, че ще обжалва решението, защото безопасността на бебешката им пудра е доказана научно.

Ева Ечеверия, която е на 63 години, твърди, че е развила терминален рак на яйчниците, след като е използвала десетилетия продуктите на "Джонсън и Джонсън". Адвокатите й изтъкнаха, че компанията насърчава жените да използват продуктите й, въпреки че знае за изследвания, свързващи използването на талка за гениталиите и рака на яйчниците. Защитата на "Джонсън и Джонсън" се позова на проучвания, според които талковите продукти не са канцерогенни.

Компанията вече е загубила четири подобни дела.

Последвайте канала на

БТА
24383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини