Трафикът по "Дунав мост 1" се удвоил за година

  • 22 август 2017 15:00

  • 1668
  • 0
Трафикът по "Дунав мост 1" се удвоил за година
© Булфото

"Дунав мост 1" не може да поеме големия трафик на превозни средства. Има нужда от изграждането на нов мост при Русе-Гюргево, който да реши трайно проблема с образуващите се големи задръствания в района на граничния пункт - около това становище се обединиха представители на български и румънски институции на работна среща, състояла се днес в Русе по инициатива на областния управител Галин Григоров.

По време на срещата стана ясно, че ако за първите осем месеца на 2016 г. през "Дунав мост 1" на "вход" и "изход" са преминали общо 750 000-760 000 превозни средства, то за същия период на тази година те са 1 370 000.

Нику Мардале от Окръжния съвет в Гюргево обясни, че се надява днешните решения да бъдат взети под внимание от парламентите на двете държави. Той обясни, че според правени през 2014 г. анализи по различни показатели необходимата сумата за изграждането на втори мост при Русе-Гюргево е около 250 млн. евро.

Директорът на Областното пътно управление в Русе Ростислав Стефанов предложи като най-удачно местоположението на новия мост да бъде край Източната промишлена зона - на около 3 км от сегашното съоръжение в посока град Мартен. Това място е избрано и за начало на магистралата Русе-Велико Търново.

Началникът на русенската митница Венцислав Халаджов и директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко възможно за облекчаване на трафика. Предстои и отварянето на зона "Изток" на "Дунав мост 1", която ще реши проблема при влизане в България. Необходимо е обаче уеднаквяване на пропускателната способност и от двете страни на съоръжението.

Чорбаджиев каза още, че съществуващият мост не може да поеме по-голям трафик от сегашния. Има по една лента в едната и в другата посока и това е лимитът му. По тази причина е нужно второ съоръжение, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини