Учени уловиха змия с рекордна дължина край Бургас

  • 22 август 2017 11:59

  • 43349
  • 3
Учени уловиха змия с рекордна дължина край Бургас
© pixabay.com (архив)

Змия с рекордна дължина от над два метра е уловена от екип от специалисти край Бургас, съобщиха учените.

Змията е уловена в естественото си местообитание при рутинен мониторинг от екип от биолози от БАН, от Софийския университет и от Шуменския университет, с ръководител проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев. Учените са установили, че змията е неотровен смок и принадлежи към вида "Голям стрелец" /Dolichophiscaspius/, а дължината й е 203 сантиметра. Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите.

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 сантиметра. За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. Змията е открита от учения Андрей Стоянов от Национален природонаучен музей на БАН, но няма снимки или данни за нейния пол и географско находище. Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и от Димитър Плачийски в Източните Родопи - тя е е женска и е с дължина 202 сантиметра.

"Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за вида "Голям стрелец", коментираха пред БТА проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които са документирали откритието на змията край Бургас. Биолозите подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
43349 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.09.14 | 19:39

3
Бахти уе, мразя змии!

2017.09.13 | 15:46

2
Браво на седесарката демокрация - български учени уловили змия. В Камбоджа с тая работа се справят в предучилищна възраст.
lamz

2017.09.13 | 15:46

1
Откога 2 метра смок е рекордна дължина?

Добави коментар

Водещи новини