Ловеч отбелязва 140 години от Освобождението на града

  • 22 август 2017 07:43

  • 2884
  • 2
Ловеч отбелязва 140 години от Освобождението на града
©

С музей на открито, поднасяне на венци и военен ритуал в Ловеч тържествено ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението на града и установяването на местна власт, съобщават от общинската администрация.

Денят ще започне с изложба на детски рисунки, посветена на годишнината на площад "Тодор Кирков". Там ще бъдат показани оръжия и униформи от Руско-турската война. Желаещите ще могат да облекат униформа и да си направят ретро снимки. В катедралния храм "Света Троица" от 17.30 часа ще бъде отслужена панихида за загиналите за Освобождението, както и благодарствен молебен. По-късно на паметниците, свързани с Освобождението, ще бъдат поднесени цветя. Вечерта са гражданското поклонение и тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник, както и концерт на площад "Тодор Кирков".

През целия ден входът на музей "Васил Левски ще бъде безплатен и ще бъдат раздадени 140 български и толкова руски знамена. Гости за годишнината на Ловеч са делегации от побратимените градове Рязан и Лотошино, Русия. С почетни знаци по повод 140-годишнината от Освобождението на Ловеч и установяването на местна власт ще бъдат наградени техни представители.

В Ловеч ще бъде посрещната и руска туристическа група, която е организирана под наслов "140 години памет - среща със 140 наследника на участници в епопеята". Организатор от българска страна е Асоциация "Освобождение". Това са родственици на участниците в Епопеята на Шипка - нашите опълченци и воините от тогавашната руска имперска армия (руснаци, украинци, белоруси). Руските гости ще бъдат посрещнати в 18.30 часа на площад "Тодор Кирков", след което ще се поклонят пред Белия паметник. Посрещането ще е с черешовото топче, измайсторено от потомък на опълченец, като топчето периодично ще произвежда халосни гърмежи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2884 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.22 | 13:27

2
Русия ни освободи от турско робство, та синята кypва Надка и циганина-реформатор Костов да ни хвърлят под евро-съюзно робство.
123

2017.08.22 | 13:27

1
бойко борисов да направи нещо и за нас, не само за южна българия с турците транзитите и т.н. половината град тук е на минималната заплата, другата половина са пенсионери

Добави коментар

Водещи новини