Какви са последиците от слънчевото затъмнение върху Земята?

  • 21 август 2017 15:23

  • 20133
  • 3
Какви са последиците от слънчевото затъмнение върху Земята?
© Pixabay

САЩ е единствената страна в света, която ще има изключителната възможност да наблюдава пълно слъчево затъмнение днес.

В продължение на около 1 час и 33 минути сянката на Луната ще премине през територията от източния до западния бряг на страната, която е с площ от 113 километра.

Освен че ще донесе няколко минути тъмнина посред бял ден, какви ще са другите последици за Земята от слънчевото затъмнение? ВВС посочва някои от тях.

1. Температурата ще се понижи

Когато Луната застане между Земята и Слънцето и нощта за кратко прекъсне деня, температурите бързо ще се понижат. С колко градуса? Както обяснява НАСА, понижението е равно на разликата в температурата, която съществува между деня и нощта в този период на годината на това място.

Но трябва да се има предвид, че пълното слънчево затъмнение продължава само няколко минути, така че околната среда няма достатъчно време, за да отговори на тази рязка промяна на температурата.

Поради това вероятно промяната ще е равносилна на три четвърти или половината от разликата в температурата, която съществува там между нощта и деня.

В случая в САЩ се очаква температурите да намалеят с около 10 градуса по Целзий. За сметка на това на местата, където затъмнението ще бъде частично, температурите ще се понижат с между 3 и 5 градуса по Целзий.

2. Вятърът ще смени посоката си

Както показа изследване на университета в Рединг, Великобритания, в резултат на промяната на температурата топлият въздух ще спре да се издига от Земята и ще предизвика промяна на скоростта и посоката на вятъра.

Това явление е известно като „вятър на затъмнението“. Според изследователите, които анализират частично затъмнение във Великобритания през 2015 г., промяната на вятъра е предизвикана от вариациите в „граничния слой“ - въздушната зона, която разделя ветровете по високите части от тези, които са по-близо до земята.

Ефектът трае само няколко минути по време на затъмнение и след това вятърът отново се връща към нормалната си покока, когато слънцето се вижда на небето.

Още по темата четете ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
20133 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.22 | 00:56

3
До 1. и какво??? Вече абсолютно ясно е, че народната маса няма да се вдигне и да изгори въпросните. Това си е цяла наука - на практика няма сила, която да накра народа да възстане, затова спасението е след като земния живот свърши!

2017.08.21 | 18:01

2
Седесаро-мутренското затъмнение върху България трябва да ни интересува, а не слънчевото върху земята.

2017.08.21 | 17:40

1
и, да не псовате началниците по време на зътъмнението , че има голяма вероятност да се рзамножът

Добави коментар

Водещи новини