Харесайте facebook страницата ни

Родопското овче мляко е лечебно

© pixabay.com

Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко.

Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската.

Количествата обаче не са големи и от тях стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, аза да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята фермерът.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
Анонимен (гост)
15.09.2017 | 16:47

А Чернобил не посипа ли приоритетно Родопите ?

Рейтинг:
 
2
Браво! (гост)
15.09.2017 | 16:47

Всичко старо и хубаво, лечебно идва от България и най-вече от Родопа! Ще дойдете вие на дядовата ама ще е късно...

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар