До октомври определят статута на националните курорти

  • 19 август 2017 21:23

  • 3434
  • 0
До октомври определят статута на националните курорти
© Министерство на туризма

С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard в Средец, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри. Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия, посочи министърът. По думите й изключително важно е съобразяването със спецификите на дадените места, особено по българското Черноморие. Трудно е да се сложат под общ знаменател всички курорти, а и не е рентабилно, коментира още министърът.

Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България.

С промените ще се очертаят ясно разликите между община и курортен комплекс.

Относно исканията на "Съюза на собствениците" - Слънчев бряг за среща с министър Ангелкова тя заяви, че е готова да разговаря с неговите представители. Аз смятам, че именно с диалог може да изчистим проблемите натрупвани с години в курорта. Могат да разчитат на мен, категорична бе министър Ангелкова.

А във връзка с проверките на дискотеките министърът коментира, че контролните органи следят стриктно да се спазва закона. Проверките трябва да се извършват така, че да не пречат на туризма или да вредят на имиджа на страната, посочи още министърът.

Министерство на туризма показа ясно, че искаме да намерим баланс по отношение на къмпингуването, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за недоволството на къмпунгуващите на плаж "Корал". Тя посочи, че хората искат да къмпингуват и за това трябва да се създадат условия. В момента работна група с представители на всички заинтересовани страни работят по създаването на правила за къмпингуването. Очаква се тя да бъде готова с конкретни предложения през септември.

Министърът подчерта, че ведомството и лично тя следят само стопанисването на морските плажове. Обикаляме виждаме каква е фактическата обстановка и отбелязваме, ако има нужда даваме и предписания на концесионерите и наемателите, посочи министър Ангелкова. И подчерта, че проверките се правят само в светлата част на денонощието до 18 часа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини