Две министерства разработват винено-кулинарни туристически маршрути

  • 19 август 2017 19:58

  • 2851
  • 2
Две министерства разработват винено-кулинарни туристически маршрути
© Министерство на туризма

Министерството на туризма съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите разработват винено-кулинарни туристически маршрути. Те ще бъдат представени в началото на следващата година, дигитализирани и ще започне промотирането им. Това е заявила министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, която днес участва в дискусия "Слоу туризъм" в Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт" в Средец. За форума съобщиха от Министерството на туризма.

Маршрутите ще бъдат включени в платформата "Аз обичам България", създадена миналата година и рекламираща стоте национални туристически обекта. Една от спирките по новите маршрути ще е община Средец. По думите на министър Ангелкова вече се работи в посока насърчаване на местното производство и хотелиерите да използват храната, отгледана в региона. За реализиране на идеята се подготвят и промени в Закона за туризма, с които ще се въведе доброволен етикет за качество за местата за настаняване. Той ще се връчва на хотелите, които използват храни на местни фермери, които се произвеждат по БДС.

За маршрутите има подписан меморандум от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, свързани с производството на храни и напитки.

Всички изследвания показват, че 30 процента от преживяванията на всеки един турист в България и в световен мащаб са свързани именно с храната и с това как е бил посрещнат на мястото, смята министърът. Приблизително толкова са и разходите за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си. Концепцията на така наречения бавен (слоу) туризъм е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се наблегне на местната храна и на регионалните обичаи.  Според Ангелкова, рекламирайки винените и кулинарни маршрути и привличането на повече хора във вътрешността на страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация четири сезона.

На форума са съобщени и данни за туризма за първите шест месеца, според които чуждестранните туристи, посетили страната се увеличават. Най-актуалните данни показват, че в местата за настаняване в област Бургас са пренощували близо 435 хиляди туриста в периода януари-юни тази , което е увеличение с близо 3 процента. Според Ангелкова все повече големите туроператори, като ТУИ, "Томас Кук" и "Дер турстук" смятам, че страната започва да предлага качество, а не е нискобюджетна дестинации, а потвърждение за това са и публикувани данни на БНБ от тази седмица. Те показват, че общите приходи от международен туризъм за периода януари-юни 2017 година в цялата страна са 2,4 милиарда лeва, което е почти с 13 процента повече спрямо периода януари-юни миналата година.

По време на дискусията министър Ангелкова е удостоена с титлата почетен гражданин на Община Средец от кмета инж. Иван Жабов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2851 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.20 | 23:29

2
Най накрая нещо нормално да започва да се случва в туризма..разгеле...Гастрономически ,селски,културен,приключенски туризъм....ето такъв вид туризъм ни е нужен--особено гастрономически и културен

2017.08.20 | 19:07

1
С това се занимават мутро-СДС-властта и кекерицата Ангелкова.

Добави коментар

Водещи новини