България значително е увеличила своите хуманитарни помощи

  • 18 август 2017 16:14

  • 1738
  • 0
България значително е увеличила своите хуманитарни помощи
© Булфото (архив)

България значително e увеличила хуманитарните си помощи през последните години, като общата сума надхвърля 2,5 млн. лева, показват данни от анализ на Евростат за хуманитарните помощи, които страните от ЕС са отпуснали през 2016 г.

Анализът е по повод предстоящия в събота, 19 август, Световен хуманитарен ден, който се чества от 2008 г. насам и е обявен официално от Общото събрание на ООН като ден за признание към хуманитарните работници, които с риск на живота си изпълняват своята дейност, към духа на хуманизма и призив към хората в защита на един по-хуманен свят. По данни на европейската статистика страната ни през последните пет години заделя около 0,09 на сто от брутния национален доход за различни хуманитарни дейности, при среден показател за ЕС от 0,51 на сто. През 2010 г. сумата, която е заделяла страната ни за хуманитарни помощи е била 0,04 на сто, показват данни на Евростат.

До средата на 2016 г. българската хуманитарна помощ е достигнала до хиляди бежанци и насилствено разселени хора, както и хора в нужда, засегнати от военни кризи или природни бедствия. Страната ни е помогнала с хуманитарни помощи на население в страни от различни региони: Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и др. Страните от ЕС са най-големият донор в световен мащаб на средства за хуманитарни дейности - само през 2016 г. общността е изразходвала над 75 милиарда евро за различни хуманитарни помощи. За сравнение, страните извън ЕС, които са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0,21 на сто от своя брутен национален доход /БНД/ за помощи за развитие, при 0,51 на сто от ЕС през миналата година. През миналата година пет държави-членки на ЕС са отпуснали 0,7 процента от брутния си национален доход /или повече/ за официални помощи за развитие и хуманитарни дейности

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини