Харесайте facebook страницата ни

Ограничават паралелния износ на лекарства (видео)

© pixabay.com

На пресконференция зам.-министърът на здравеопзването Лидия Нейчева представи проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предаде репортер на Novini.bg

Тя обяви, че здравното ведомство разчита на подкрепа от всички политически сили, за да се ограничи паралелният износ на лекарства и за да не страдат пациентите от това.

Един от основните приоритети е състрадателната употреба на лекарства, която е и лична кауза на зам.-министъра. Състрадателната употреба визира лекарства, за които клиничните проучвания са затворени или приключили, не се плащат от обществени фондове, изключително скъпи са, нямат разрешение за продажба и българските пациенти нямат достъп до тях, обясни Нейчева.

Пациенти, за които няма алтернатива за лечение в България, биха получили възможност, която дава много добър резултат, ако се въведе състрадателната употреба на лекарства, допълни Нейчева. Тя подчерта, че лекарствата ще бъдат безплатни за пациента.

Цената на медикаментите ще бъде плащана от фирмите-производители.

Гарантирам, макар и не на сто процента, че ще се опитаме да регулираме реекспорта на лекарства. В първия момент промените няма да са много приемливи за някои участници. Когато, обаче, това е национален интерес, тогава трябва да се обединим около идеята, защото хората страдат от недостига на лекарства, заяви Нейчева.

Лекарствата в България са с много ниски цени и са апетитни да бъдат изнасяни. Ще бъде създаден Експертен съвет и списък за наблюдавани лекарства, за които е регистриран недостиг, посочи Нейчева още едно от предложенията в проекта. Когато се установи, че дадено лекарство го няма в пет аптеки, то ще се вписва в ограничителен списък.

Друго предложение, направено в проекта, е свързано с намаляване на административната тежест за клинични проучвания. Ще се намали и административната тежест върху дарените на болниците лекарства.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
Лидия Нейчева (гост)
19.08.2017 | 13:09

Госпожа Нейчева ще бъде ли възобновен отново вноса на Ривотрил Rivotril ?

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар