Близо 300 майки се върнали предсрочно в офиса срещу бонус

  • 17 август 2017 19:45

  • 1636
  • 0
Близо 300 майки се върнали предсрочно в офиса срещу бонус
© Pixabay

274 жени се върнали предсрочно на работното си място срещу бонус от държавата. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика за ефективността на новата мярка, която цели да насърчи жените да се завърнат по-бързо в офиса, пише "Монитор".

От юли жените, които прекъснат отпуска си по майчинство преди детето да е навършило година, получават бонус в размер на 50% от обезщетението за отглеждане на дете.

Досега жените, които се връщаха в офиса, преди изтичане на отпуска им по майчинство, губеха правото си на обезщетение. От юли обаче майките могат да се върнат на работното си място 4 месеца след раждането и така в оставащите 6 месеца на практика жените ще получават почти заплата и половината. От опция могат да се възползват само жените, чиито деца не са настанени в детски заведения.

„Данните показват, че има интерес към тази мярка. През септември ще стартира и схема за подкрепа на родители, чиито деца не настанени в ясла и детска градина, за да могат майките да се върнат на работа“, обясни социалният министър Бисер Петков. Така семействата ще получат ваучери, с които да наемат на бавачки за хлапетата си.

Последвайте канала на

Novini.bg
1636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини