Отчитат стабилизация на годишната инфлация в еврозоната

  • 17 август 2017 13:41

  • 924
  • 0
Отчитат стабилизация на годишната инфлация в еврозоната
© Pixabay

Годишната инфлация в еврозоната стабилизира през юли на нивото от предходния месец, докато основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията), която се следи внимателно от страна на ЕЦБ, се повиши до 4-годишен връх, показват неревизирани окончателни данни на Евростат, информира БНР.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се понижи през юли с 0,5% спрямо юни, но нарасна за втори пореден месец с 1,3% на годишна база, оправдавайки очакванията на финансовите пазари и предварителната оценка на европейска статистиска за стабилизация на годишната инфлация в най-ниското ѝ ниво от началото на годината.

По този начин инфлацията в еврозоната остава доста далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2%, след като пет месеца по-рано (през февруари) тя нарасна с 2,0%, достигайки най-високо ниво от януари 2013 година насам. Последва нейното понижение през март до 1,5% преди нов скок до 1,9% през април, след което обаче инфлацията започна отново да се понижава до 1,4% през май и до 1,3% през юни и през юли.

Енергийните цени на годишна база се повишават през юли с 2,2% след техен растеж с 1,9% месец по-рано, докато цените на услугите се увеличават с 1,6% след повишение с 1,6% през юни, а тези на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия нарастват за втори пореден месец с 1,4 на сто.

В същото време основния индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) нарасна с 1,2% на годишна база след повишение с 1,1% през юни, потвърждавайки експресната оценка на Евростат. По този начин основната инфлация достигна близо 4-годишния връх от 1,2%, отчетен през април (най-солиден ръст на основната инфлация от септември 2013-а година насам). Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Последвайте канала на

Десислава Станева
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини