Големите пожари в Сакар са причинени при почистване на пасища

  • 17 август 2017 12:23

  • 1676
  • 0
Големите пожари в Сакар са причинени при почистване на пасища
© Булфото (архив)

Големите пожари в района на Сакар планина при селата Сакарци, Присадец и Маточина са причинени при почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника. Това показват предварителните огледи на прововопожарните екипи, съобщи директорът на областната пожарна в Хасково комисар Николай Вълчев, цитиран от пресслужбата на областната администрация. За това са свидетелствали и местни жители в засегнатите от стихията райони.

Край свиленградското село Маточина продължават работата си пожарникари, лесничеи, доброволци и военни. Пожарът е разгърнат на площ 1200 декара и все още не е локализиран, гласи информацията на екипите на място към 11,30 часа.

Няма бедстващи хора. Не са застрашени села и селскостопанска продукция. Засегнати са лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока река Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 34 военнослужещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. От вчера на терен са и доброволни формирования от Тополовград и Свиленград.

Щетите от горящите вече денонощие площи в района на селата Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени. За Хасковска област в сила е код червено за екстремален риск от възникване на пожари. В района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър. Температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар, предупреждава държавната администрация.

Чрез нейния пресцентър областният управител Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново има запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми, смята той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини