Албания не иска обединение с Косово

  • 16 август 2017 08:21

  • 2034
  • 1
Албания не иска обединение с Косово
© Getty Images/Guliver

Решението на проблема с Косово е просто: Сърбия трябва напълно да признае страната, но ако човек влезе в обувките на сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., знае, че е по-лесно да се каже подобно нещо, отколкото да се изпълни. Това заяви министър-председателят на Албания Еди Рама, подчертавайки, че страната не цели обединение с Косово, пише вестник Gazeta Express, цитиран от Фокус.

"Уважавам инициативата на сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. за започване на вътрешен диалог за Косово, въпреки че по този начин се сблъсква директно с миналото по нетрадиционен начин", подчерта албанският премиер пред белградски медии.

Рама сподели, че при новината за изявлението на Вучич от миналата седмица, в което той призова сръбските граждани да започнат вътрешен диалог за Косово, е почувствал "истинската болка и впечатляващия ангажимент в същото време". Албанският министър-председател отбеляза, че Вучич "продължава да разработва много смела визия за бъдещето на Сърбия и Косово", като същевременно подчерта, че всички трябва да се ангажират изцяло и да работят упорито за намирането на устойчиво и нетрадиционно решение на този въпрос.

"Трябва да сме наясно, че решението на косовския въпрос е в интерес на всички, а не само на албанците. Колкото по-рано, толкова по-добре", изрази увереност Рама.

Коментирайки предложението на сръбския външен министър Ивица Дачич, съгласно което разделянето е едно от възможните разрешения на проблема с Косово, албанският премиер определи идеята като "необичайно предложение", като отбеляза, че това ще отвори пътя за разделяне на Сърбия и изрази учудване от това дали Белград признава в действителност подобна реалност.

Попитан за изказването си, че Албания не изключва обединението с Косово, ако няма перспектива за европейска интеграция, Рама отговори, че това е "тривиално заключение", а не план или заплаха.

"Разбира се, ако видим, че хоризонтът на европейската интеграция е затворен за нашия регион... Това не е ракетна наука, предвиждаща съживяване на духовете от миналото", коментира Рама.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2034 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хасан

2017.08.20 | 13:51

1
Не предвижда,..... за сега!

Добави коментар

Водещи новини