Подобряване здравето на населението - основен приоритет, заяви здравният министър (видео)

  • 15 август 2017 13:59

  • 2662
  • 3
Подобряване здравето на населението - основен приоритет, заяви здравният министър (видео)
©

На първо място сред приоритетите е подобряване на здравето на населението, чрез намаляване на преждевременната смъртност в резултат на хронични заболявания. Ще се засили превенцията и профилактичните прегледи. Това заяви министърът на здравеопазването Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. при представянето на приоритетите в сектор “Здравеопазване”.

Преодоляването на ниската здравна грамотност на населението също се предвижда. Това ще бъде постигнато чрез различни програми и повишаване на образоваността.

Министър Петров подробно разясни програмата на правителството в сектора, като очерта основните насоки - мерки за повишаване на компетентността на здравните работници, мерки за здравно образование сред учениците, висок обхват на задължителните имунизации, повишен здравен контрол от страна на регионалните здравни инспекции, нов модел на заплащане на лекарския труд, превенция сред рисковите групи, както и подобряване на лечението на наркозависими.

Предвижда се подобряване на специализацията на лекарите. Паралелно с лекарския съюз ще се работи за подобряване на системата за акредитация, заяви министърът.
Здравният контрол ще бъде повишен, каза министър Николай Петров.

Той се осъществява от Регионалните здравни инспекции.  Заложено в програмата е проект, при който ще бъдат осигурени лаборатории за изследване на водата в размер на 10 милиона лева.

Оборудването ще е съвременно и високотехнологично, каза здравният министър.
По думите му ще има специална пресконференция за промените в лекарствената политика. В областта на лекарствената политика се предвиждат реални мерки за ограничаване на паралелния износ, за да няма липса или недостиг на лекарства. Предвижда се да се въведе механизъм за осигуряване на лекарства при липсата им на българския пазар, както и усъвършенстване на реимбурсната политика. Ще бъде създаден национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, посочи министър Петров.

Започва обществен дебат за демонополизацията на НЗОК. Различни работни групи са ангажирани с темите за демонополизацията на обществения фонд, както и с остойностяването на медицинските дейности. Подготвя се нов механизъм за заплащане на медицинските специалисти, каза още министър Петров, но не уточни какъв е той.
Петров засегна и темите за въвеждане на електронното здравеопазване, разработване на единна информационна система, подобряване на достъпа до медицинска помощ, стимулиране на лекарите, работещи в неблагоприятни условия, създаване на интегрирани социални услуги и други.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2662 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.15 | 17:01

3
а , министре , какво ще се случва със ;сбърканите; диагнози ? колко народ затрихте ? и никаква отговорност за извършителите ?

2017.08.15 | 16:59

2
да бе да , където има каца , винаги около нея има рода с черпаци
Един

2017.08.15 | 16:43

1
Хубави намерения ,а кога ще има инвестиции от поне 1 лев в здравните коптори по малките села и градове ,сега се чака местния доктор да дойде ,да направи ремонт на копторите и да сменя редовно керемидите на порутените служби ,там населението няма достъп до дипломиран лекар.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини