Бутнаха будещ противоречия паметник в САЩ (видео)

  • 15 август 2017 10:14

  • 2612
  • 2
Бутнаха будещ противоречия паметник в САЩ (видео)
© gettyimages (архив)

Статуя на войник от армията на Юга бе бутната в град Дърам, щата Северна Каролина, предаде Би Би Си.

Десетки души се събраха пред паметника и скандираха "Не на Ку Клукс Клан!", "Не на расизма!" и "Не не фашизма!" После няколко души свалиха монумента с помощта на въже. Статуята, посветена на Гражданската война от САЩ, е била издигната през 1924 г. пред сградата на кметството на Дърам. На нейния постамент пишеше "Конфедеративни американски щати". "Такива паметници не ни трябват", заяви организаторът на протестната акция Лон Трен. Събарянето на будещия противоречия паметник се проведе на фона на сблъсъците в град Шарлотсвил (Вирждиния) през изминалия уикенд.

След изблика на насилие на расова основа, при които загина най-малко една жена, а 30-на души бяха ранени, в щата бе въведено извънредно положение. Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския осъди насилието, упражнявано от всички страни. Въпреки това, стопанинът на Белия дом бе подложен на критика и той бе принуден да заклейми крайнодесните кръгове.

Гражданската война в САЩ между 24 щата на Севера и 11 робовладелчески щата на Юга (Конфедерацията) е започнала през 1861 г. и завършва през 1865 г. Жертвите варират от 600 000 до 850 000 и това е най-кървавият конфликт с участието на САЩ. След победата на Севера робството е било премахнато окончателно. Въпреки това сегрегацията на чернокожите е продължила до 60-те години на ХХ век. Проблемите на расова и етническа основа все още не са преодолени, коментира британската медийна корпорация.

Би Би Си по-късно съобщи, че днес в Бостън, в северния щат Масачузетс, е бил осквернен паметник, посветен на жертвите на Холокоста. Мъж е разбил стъклен елемент от монумента и е бил задържан.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дисциплинатор

2017.09.01 | 10:15

2
Животни
Gogo

2017.09.01 | 10:14

1
Ред е на бузлуджа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини