Археолози проучваха един от представителните храмове на средновековния град Червен

  • 14 август 2017 21:48

  • 4227
  • 1
Археолози проучваха един от представителните храмове на средновековния град Червен
© Булфото (архив)

Приключиха археологическите проучвания за тази година на територията на националния резерват "Средновековен град Червен", съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Тази година усилията на археолозите са били концентрирани върху един от представителните храмове на средновековния град. Сградата е с ширина от шест метра и вероятна дължина 13 метра. В рамките на месец е проучена площ от 75 кв.м. От северната страна на църковната постройка, както и в нейната вътрешност се разкриват четири гробни камери.

Открити са голямо количество фрагментирани стенописи с разнообразни цветове и мотиви. Стенописите са положени върху бяла мазилка, а намерените врязани линии по лицевата им повърхност подсказва, че са изпълнени в техника "мокро фреско" или смесена техника. Запазената украса в тази част на храмовото пространство се състои от геометрични и флорални композиции. Керамичният материал е представен от фрагментирани съдове, които могат да се датират в границите на 12-и-14-и век, както и от ранния османския период. Открити са над десет монети, датирани през втората половина на 14-и век.

В археологическите разкопки в средновековния Червен, както и минали години, са участвали студенти от различни университети в Обединеното кралство по програма "Erasmus+". В археологическите разкопки този сезон участват и специалисти от Русе, Сливен, Клисура и Павликени, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.15 | 10:43

1
АРХЕОЛОГИЯТА Е ПЪЛНА С КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ

Добави коментар

Водещи новини