Задържан е един от най-богатите хора в Израел Бени Стайнмец

  • 14 август 2017 18:04

  • 2801
  • 4
Задържан е един от най-богатите хора в Израел Бени Стайнмец
© Pixabay

Израелската полиция задържа френско-израелския милиардер Бени Стайнмец и няколко бизнесмени в международно разследване на пране на пари, съобщи запознат с разследването източник, цитиран от Франс прес.

Сред другите задържани е Тал Силберстайн, съветник на австрийския канцлер социалдемократ Кристиан Керн, съобщи австрийският таблоид "Йостерайх".

Тал Силберстайн беше важен фактор в Астрийската социалдемократическа партия за планираните за октомври предсрочни парламентарни избори. Партията обяви днес, че спира сътрудничеството си с него "вследствие появилите се днес в Израел юридически обвинения".

Стайнмец е 17-ият най-богат човек в Израел, като състоянието му се оценява на повече от един милиард долара в класацията на сп. "Форбс".

Израелската полиция съобщи, че тази сутрин е задържала петима души по подозрения в извършване на фалшиви транзакции, включително сделки с недвижими имоти в друга държава, както и в използване на подправени документи за прехвърляне и изпиране на пари.
Арестите са придружени от обиски в жилищата и офисите на заподозрените и са част от международни разследвания, каза полицията без повече подробности.
От май 2016 г. на Стайнмец са повдигнати обвинения в Румъния за създаване на организирана престъпна групировка и съучастие в злоупотреба със служебно положение и пране на пари по дело за неправомерно връщане на имоти, което е струвало на румънската държава 145 милиона евро.
Името на Стайнмец се появява и в друго дело за корупция и пране на пари, което се разследва в сътрудничество с американската, швейцарската и гвинейската полиция и касае корумпиране на чуждестранни чиновници.
Стайнмец и други живеещи в чужбина израелци са заподозрени, че са замесени в афера с подкупи от десетки милиони долари, давани на високопоставени чиновници в Гвинея в замяна на помощ за развитието на бизнеса им в тази страна, съобщи тогава израелската полиция.

61-годишният Стайнмец е бил разпитан в това разследване през декември 2016 г. и поставен под домашен арест. Компанията му БСГР определи обвиненията в подкупване като "лишени от всякакво основание". БСГР обвини гвинейското правителство, че е подбудило разследването, за "да я лиши от правата й".

През 2014 г. в доклад на гвинейското правителство се препоръча да се анулира дадената на Бени Стайнмец концесия за мината за желязна руда в Симанду с аргумента, че тя е била получена чрез корупция, което компанията на Стайнмец отрича.

След идването си на власт през 2010 г. президентът на Гвинея Алфа Конде започна антикорупционни разследвания, за да си върне контрола над полезните изкопаеми в страната си, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
2801 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.08.16 | 07:21

4
Съветник на канцлер социалдемократ? Абе защо там където има далавери има комунисти-евреи?

2017.08.16 | 07:20

3
"Астрийската социалдемократическа партия" това да не е партията на тия дето карат Опел Астра?

2017.08.14 | 19:24

2
Обаче на гвинейците не е посмял много да се дръвчи да не иде на софрата на племето

2017.08.14 | 19:18

1
БСГР обвини гвинейското правителство, че е подбудило разследването, за "да я лиши от правата й". ДА ВНИМАВА, ЧЕ ОНИЯ ОТ ГВИНЕЯ НЕ СИ ПОПЛЮВАТ НАПРАВО МОЖЕ ДА СВЪРШИ В КАЗАНЯ

Добави коментар

Водещи новини