Крайната спирка на едно бягство

  • 14 август 2017 16:26

  • 1849
  • 1
Крайната спирка на едно бягство
© Getty Images

Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към желания Запад приключва обаче в България. Загиват край Пазарджик - при катастрофата на микробуса, с който ги превозват каналджиите. А.Беер с подробности за случая.

Тихо и спокойно изглежда пред малката морга на болницата в Пазарджик - на стотина километра югоизточно от столицата София. Сивокафявата сграда излъчва неприятна миризма на разложение. В моргата лежат и телата на няколко души, чието бягство на Запад внезапно е приключило в България. Загинали са при катастрофа в началото на юни на близката магистрала – един българин и 9 неидентифицирани чужденци. Загинали са на място, спомня си главният лекар Васил Вълчев. Междувременно се знае повече за този случай: загиналият българин – 16-годишно момче – е карал микробуса, с който каналджии превозвали бежанци. Останалите 9 загинали са афганистаци и пакистанци.

„Най-големите трудности за нас, след такъв трагичен случай, са парите и идентифицирането на жертвите”, казва пред репортерката на АРД Андреа Беер шефът на дипломатическата мисия на Афганистан в София Ахмад Сидик Длер. Ако загиналите нямат документи у себе си, посолството трябва да издири оцелели при катастрофата, да изпрати в Афганистан снимки и ДНК-проби на жертвите, а накрая трябва да организира и превозването на телата до Афганистан - след като бъде установена тяхната самоличност.

Каналджиите вземат пари не само от живите

„Преди държавата помагаше на бедните семейства за разходите, но постепенно това се превърна в проблем. За двама от загиналите, които вече са върнати от Пазарджик в Афганистан, техните семейства бяха изпратили пари чрез външното министерство. Но напоследък жертвите станаха много – афганистанци умират не само в България. А връщането на тяло в Афганистан струва между 3 000 и 3500 евро. Това са разходи, които афганистанската държава просто не може да си позволи”, казва посланикът.

Каналджиите злоупотребяват също и с отчаянието на близките на жертвите, допълва той. Те вземат пари не само от живите, а и от семействата на мъртвите - за връщането на телата им обратно в родината. Вземат ли обаче парите, изчезват, без да изпълнят обещаното, разказва още дипломатът. Сътрудничеството с българските власти той определя като добро. Лично той разбирал хората, които бягат от Афганистан - от войната, тероризма и икономическата разруха.

Защото са искали да избягат на всяка цена

"Ние разглеждаме подобни трагедии, като тази катастрофа, винаги в по-широк контекст: защо въобще хора биват принуждавани да правят това?", казва Матис льо Рут, ръководител на софийското бюро на Върховния комисариат на ООН за бежанците. В този смисъл той призовава за нормални, човешки процедури за получаване на убежище.

Льо Рут поддържа контакт и с осемте оцелели от катастрофата, които са с наранявания основно в областта на главата, гръдния кош и корема. Разходите за тяхното лечение, както и за аутопсията на жертвите, са за сметка на болницата в Пазарджик, казва д-р Вълчев. "Това много натовари бюджета ни - между 20 и 25 хиляди евро излезе всичко. Телата на двама от загиналите все още се съхраняват в моргата - на двама афганистанци", добавя той.

Докато осемте пострадали при катастрофата скоро ще продължат някак по-нататък, двамата афганистанци в моргата чакат да започне последното им пътуване. Ако прокуратурата освободи телата, тогава българските власти ще уредят формалностите, а труповете ще бъдат транспортирани до летището в София. А оттам те ще заминат за страната, от която тези хора непременно са искали да избягат. На всяка цена.

Последвайте канала на

Дойче веле
1849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.15 | 06:21

1
Седесарска България - страна мафиоти.

Добави коментар

Водещи новини