Харесайте facebook страницата ни

Вкарват над 1000 лекарства в черния списък за износ

© gettyimages (архив)

Поне 1000 лекарства ще бъдат вкарани от здравните институции в бъдещия забранителен списък за реекспорт на медикаменти. Това е броят на лекарствата, за които има данни, че са дефицитни на пазара у нас, пише „Монитор“, цитирайки фармацевти и пациентски организации.

Преди дни стана ясно, че създаването на списъка се предвижда в проект за изменение на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, който вече е публикуван за обществено обсъждане. В него ще влизат илачи, за които има недостиг у нас, като листата ще е отворена, т.е. в момента, в който се появят данни, че някой медикамент липсва, той веднага ще бъде вкарван в списъка. Същото важи и в обратната посока – ако на пазара бъдат осигурени достатъчно количества, за да няма дефицит за дадено лекарство от своеобразния черен списък, то ще бъде изваждано от него.

Сред най-честите жертви на недостиг на медикаменти за лечението им са диабетиците, раковоболните и хората с ревматоидни заболявания. От години на пазара има дефицит за инсулин, конкретни онколекарства, най-често за рак на гърдата и щитовидната жлеза, както и за лечение на епилепсия и други неврологични, а също и ревматоидни заболявания. За тях по принцип плаща Националната здравноосигурителна каса, а на пациентите те се предоставят безплатно или с големи намаления.

Кои точно лекарства ще влизат или съответно изпадат от списъка и съответно износът им ще се ограничава или разрешава, ще решава междуведомствен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата. Когато той бъде наличен в достатъчни количества, ограничението ще бъде вдигано и той отново ще може да бъде реекспортиран в трети страни. Досега подобна забрана никога не е имало, макар да имаше един опит през 2014 г., който обаче се провали.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар