Изоставеното бебе спало непробудно 12 часа след спасяването му

  • 14 август 2017 08:14

  • 13918
  • 1
Изоставеното бебе спало непробудно 12 часа след спасяването му
©

Бебето изоставено от 18-годишната си майка Юлия в Западен парк миналата седмица, ще бъде настанено в социален дом днес, предаде БТВ.

От детската педиатрия в София, където детето е настанено, обясниха, че детето е в добро общо състояние. „Това е синдромът на чистия чаршаф - когато дете, отглеждано в лоши битови условия, бива изкъпано, обгрижено и сложено в чисти чаршафи, то се чувства много добре. Момиченцето спало непробудно 12 часа, то е получило конюнктивит от боровите иглички, където е било оставено, но вече е добре“.

„Два поредни такива случая говорят за един обществен проблем - съчетание между невежество и безотговорност, което е много страшно, защото позволява на майките да преодолеят майчинския си инстинкт, коментираха лекарите от болницата. Трябва да се помисли от хората, които управляват държавата, защото става дума за отговорности на различни институции и министерства“.

Бебето ще бъде дадено в дом, едновременно ще се проучва какви са условията в къщата, където то е било отглеждано. Както стана ясно, майката тийнеджърка има и по-голямо дете - на 2 г.

Майката е напуснала бащата и още не е намерена.

4268 са изоставените деца през 2016 г., 1872 са само от началото на тази година, но в това число са и майките с декларация за отказ от родителски права, което дава възможност за осиновяване. Институциите не действат след събитията. Осъществяваме и превантивна дейност, където има деца в риск. Това каза Емил Тодоров от дирекция "Закрила на детето".


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13918 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.14 | 11:32

1
Има костовиостки, драгалевски загар.

Добави коментар

Водещи новини