Цецка Цачева: До края на годината България ще има приет Закон за противодействие на корупцията (виде

  • 13 август 2017 17:19

  • 6038
  • 19
Цецка Цачева: До края на годината България ще има приет Закон за противодействие на корупцията (виде
©

Законопроектът на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество не е механичен сбор от структури, които са имали задачи за противодействие на корупционни практики. Той е изцяло нов и единен орган, с ясно разписани правомощия, с които той ще разполага с взаимодействие с други структури и организации, което ще става чрез нарочно разписани инструкции за координация между отделни звена. Това заяви министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 по време на изнесеното заседание на Министерски съвет във Варна.

„Що се отнася до думите на лидера на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, че този закон не отговаря на нуждите на българското общество и се предлага друг, който е качен на сайта на БСП, искам да заявя, че законопроектът за специалната агенция по антикорупция е препис до голяма част от нормите, които са предвидени и качени на страницата на Министерство на правосъдието. Проектът не левицата се отличава основно в два пункта“, уточни Цачева.

„Те предвиждат възможност за разследващи функции на новия единен антикорупционен орган - с това по същество се прави действително механичен сбор на правомощия, които вече са отречени, защото фигурата на разследващият агент ние имахме по времето на кабинета "Орешарски" в структурата на ДАНС. Този опит не доведе до резултат, ако имаше резултат в борбата с корупцията, нямаше да се налага сега да се приема изцяло нов антикорупционен закон. Освен това западните ни партньори отрекоха тази възможност, защото не води до затваряне на цикъла, такъв какъвто и президентът Радев го представи пред нас: анализ, сигнал, разследване и обвинение. Според Конституцията е ясно кои са структурите, които отправят обвинението, а по отношение на останалите правомощия, те са такива каквито са разписани и в министерския законопроект“, подчерта правосъдният министър.

„Другата отлика е как ще се избира ръководството на този единен орган. След като сме обсъдили предложенията на широк кръг институции и компетентни в тази област експерти, стигнахме до извода, че в република с парламентарно управление, председателят на този орган следва да се избира от Народното събрание (НС), който е единственият орган в страната, където освен депутати от управляващото мнозинство са и народните представители от опозиционните парламентарни групи. По предложение на председателя, избран от НС отново НС следва да избере останалите членове в министерския законопроект, наречени комисия, като единен орган, който трябва да бори, да противодейства и да ликвидира последиците от корупционни практики“.

„Неясни за мен са коментарите на Нинова, след като именно парламентарната група на БСП в предходното НС два пъти гласува против двата проекта, които станаха известни като законопроектите „Кунева“. Ако е имало воля още тогава ние можехме да изработим един закон, който вече щеше да дава своите резултати. Това не се случи, тъй като основно възраженията и аргументите идваха от тогавашната и днешна опозиция в лицето на БСП. Що се отнася до коментарите на г-жа Нинова какво са казали помежду си президентът и премиерът, аз не считам че е коректно човек, който не е присъствал на тази среща да коментира какво и как и дали изобщо нещо е дочул от тази среща. Аз считам, че тук се прави един опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността и призовавам ръководството на ПГ на ГЕРБ да не се поддават на подобни внушения, да не се стига до нападки и противоречия, тъй като това противопоставяне не работи в интерес на амбициозната цел и задачи, които си поставя правителството“.

„Всички парламентарни групи са поканени на заключителното обсъждане на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество на 1 септември. В една работна, диалогична среда ще бъдат чути всички мнения, за да стигнем до финалните текстове на законопроекта. През септември от правителството ще бъде внесен за гласуване. Ангажиментът на правителството е до края на календарната година 2017 г. България да има приет Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като само наказателната част за преследване на корупцията и получаване на възмездие на осъдените лица, чрез наказанията предвидени в НК не дава отговор на въпроса какво се случва с имуществото и обогатяването на тези лица от корупционни практики“, поясни Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Тя отново акцентира, че ще бъдат чути всички мнения по законопроекта, но когато те са аргументирани, а не чрез хвърляне в публичното пространство на обвинения и то от хора, които са пречка до момента за липсата на такъв закон в нашето обективно право. Ние ще се противопоставим на реанимирането на отхвърлени от действителността и западните ни партньори практики, които бяха характерни по времето на Орешарски практики, защото всички знаем колко просъществува този кабинет и гражданите бяха основната движеща сила за неговия кратък мандат.


Последвайте канала на

Мая Йорданова
6038 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
Нямаш харизма за 2 стотинки, Цеци...

2017.08.20 | 17:18

6
Цеци - чудесна служителка в об6ината , но толкова...
харизма за 2 стотинки - Нямаш , Цеци...

2017.11.02 | 07:26

19
Цеци - Собственият ти град не те ИЗБРА.... Ma, Цеци ... :)
Цецке, нямаш чар за 2 стотинки

2017.11.02 | 07:26

18
Трябва да се намесим ние гражданите, за да се случи истинска промяна в съдебната система! A, Цецке, мa, ти нямаш чар и за 2 стотинки да вдъхновиш и муха...

2017.11.02 | 07:26

17
Защо е необходим закон, който няма да се изпълнява? Мижи да те лажем!

2017.09.11 | 15:03

16
Не закон, а смъртна присъда за седесарските мафиотски босове които узакониха корупцията.
Веселин Василев

2017.09.07 | 10:52

15
Няма да стане.

2017.08.20 | 17:18

14
и тоя ще е толкова ;ефективен; колкото и другите 10тина броя преди него , няма вариант свинските черва да се разплетът сами , ще трябва оперативна намеса с брадва

2017.08.20 | 17:18

13
to3 travestit kakvo pravi
Марин Стойчев

2017.08.20 | 17:18

11
Цецке !.....Най голямата корупция е че фирмите не дават заплатите навреме с месеци забавяне ,т.е. да напуснем и да ги забравим. Приемете закон при определено забавяне в срок ДА се блокирват всички сметки,банки,транспорт.Запечатване на фирмата !...Хиляди в България с
Виктор

2017.08.20 | 17:18

12
Да има черен списък на фирмите които бавят заплати!.........с месеци във всички бюра на труда, и трудови борси. Това да е критерия при наемане на работници и служители.

2017.08.20 | 17:18

10
И след това корупция няма да има, така ли? Да си го завре тоя седесарски звер тоя закон в пичката.

2017.08.20 | 17:18

9
Докато Костов, Софиянски Бисеров, Цветанов и другите престъпници на СДС-прехода са на свобода, корупция ще има.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини