Вижте как може да намалим сметките си за ток в жегите

  • 12 август 2017 10:41

  • 4557
  • 2
Вижте как може да намалим сметките си за ток в жегите
©

В горещите дни потреблението на електроенергия се увеличава с между 6 и 10%, отчитат доставчиците на ток.

Въпреки че произведеният ток през лятото е по-скъп, защото се произвежда основно от ТЕЦ-ове, екомощности и водни централи, обикновените потребители не се очаква да получат по-високи сметки.

„Няма логика да очакваме по-високи сметки това както и други лета. Товарите са нормални за лятото като натоварване. За сравнение само тази и предната седмица виждаме само 6% нарастване на товарите, а виждаме доста горещи дни“, заяви пред БНТ Тодор Матев, директор продажби на дребно в „ЧЕЗ Електро“.

Въпреки това част от потребителите вече са открили собствени алтернативи на летния ток.

Хората, които все пак са по-големи традиционалисти също могат да спестят.

„Едно от най-простите неща, което можем да правим особено в къщи, е да оставяме през деня щорите пуснати, по този начин хладината от нощта или от климатика се запазва по-дълго в дома. Други прости съвети, които могат да се предприемат, е ако се ползва топла вода от бойлер, да намалим температурата му с 10 градуса - по този начин ще спестим до 10-15% от разхода на бойлера“, обясни Матев.

Освен това експертите съветват да използваме уреди с възможно най-висок енергиен клас. Да ги поддържаме в добро състояние като например през лятото е необходимо да размразяваме хладилника си по-често. Препоръчително е, когато отсъстваме от дома си, да не оставяме включени електроуреди, включително рутери за интернет, компютри и зарядни за телефони.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.14 | 18:01

2
Единствен начин да намалим сметките е бунтът и сваляне от власт седесарските кръвопийци.

2017.08.13 | 10:00

1
Че защо пък енергията не идва от АЕЦ?

Добави коментар

Водещи новини