Повечето сигнали през летния сезон са за липса на достъп до морските плажове и почистването им

  • 11 август 2017 20:51

  • 2397
  • 1
Повечето сигнали през летния сезон са за липса на достъп до морските плажове и почистването им
© Министерство на туризма

Болшинството сигнали през летния сезон, които се получават в Министерството на туризма, са за липса на достъп до морските плажове, а както и за чистотата на някои неохраняеми пясъчни ивици. Това каза в Бургас министър Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard по време на работна среща с кметовете от областта. Срещата бе свързана с управлението на плажовете и подготовката на следващия сезон през 2018 година.

Прогнозите за тази година са 7-10 процента ръст на чуждестранните туристи в сравнение с 2016 година, стана ясно още по време на дискусията. Освен кметовете от областта в нея участие взеха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев и комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас.

Ангелкова обясни, че в момента до някои от плажовете се преминава през частни имоти, създават се предпоставки и за частни плажове, което е абсолютно недопустимо. За регулирането на проблема е необходимо да бъдат приети общите устройствени планове. Във връзка с това ще се обсъдят възможности с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е за норми, които да опростят процедурите, защото жалбите бавят много приемането на тези планове.

На срещата министърът информира, че с промени в законодателството ще бъде въведено задължение на общината до 30 дни да издаде разрешение за поставяне на преместваем обект. Тези 30 дни ще важат след получаване на одобрената схема за плажа от министъра на туризма. По въпроса за чистотата Ангелкова добави, че ивиците, които нямат стопани, трябва да се поддържат чисти от общините. Тези дейности би трябвало да се финансират от концесионните такси и наеми, които постъпват в бюджета на месната власт и са в размер на 50 процента. С промени в ЗУЧК се предвижда да се включи задължението кметовете да информират министерството за какво се изразходват тези пари, каза още Ангелкова.

Съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството се изготвят карти на дюните, за да е ясно къде не може да се извършва никаква дейност.

По време на срещата Ангелкова каза още, че с промените в ЗУЧК трябва да се въведат правила къде и при какви условия може да се къмпингува. Ще се обсъди по-облекчен режим за изграждане на къмпинги, за да може тези, които желаят да практикуват този вид туризъм, да го правят, но с осигурени основни санитарно-хигиенни условия за това.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
321

2017.08.12 | 22:39

1
анделкова - що не посетиш св. св. константин и елена или златни пясъци - или те е страх от тим и рускат ма.ия

Добави коментар

Водещи новини