Боил Банов представи основните приоритети на Министерство на културата (видео)

  • 11 август 2017 12:20

  • 1746
  • 1
Боил Банов представи основните приоритети на Министерство на културата (видео)
© novini.bg

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за представи основните приоритети, които стоят пред повереното му ведомство, предаде репортер на novini.bg. Активно започва да се работи за развитие на национална стратегия за развитие на културата през следващите месеци. Вече е събрана експертна група.

„Огромен приоритет за Министерството на културата е Председателството на Европейския съюз особено в частта му „Културна програма“. „Взехме едно много трудно, но според мен много естествено и правилно решение – чрез проектизиране през фонд „Култура“ да отворим сесии за кандидатстване, а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната. 45 дни има за кандидатстване, след което специална комисия ще селектира проектите и се надявам до средата на октомври да имаме конкретните проекти, които ще носят имиджово идеите за представяне на страната по време на Председателството“, заяви Банов.

„Перспективата е НДК да стане много сериозен конгресен център, след като мине периодът на Председателство на Съвета на Европейския съюз. Всичко, предвидено по ремонтната дейност, ще свърши в срок. След което ние ще продължим в рамките на закона и на средствата, които имаме, да работим за много сериозна конгресна дейност в НДК“, каза още той.

Във връзка с Мирослав Боршош, министърът заяви, че са му повдигнати сериозни обвинения и той няма как да бъде върнат на поста директор на НДК. „Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как е постигнато това вече е друг въпрос“, обясни Банов.

Други ключови приоритети на министерствто са опазване на културното наследство, развитието на библиотеките, финансирането на читалищата, промени в Закона за киното и финално усъвършенстване на финансирането за музеи и галерии, за да бъде осигурена устойчивост и прогнозируемост.

Министерство на културата трябва да работи и за решаване на големите проблеми, които има ведомството със сградния фонд.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.11 | 13:09

1
Основен приоритет в театрите е порното. Така се самоиздържа културата след Костов.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини