При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици „профилактично“

  • 11 август 2017 11:34

  • 8214
  • 0
При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици „профилактично“
©

Лятото е време за почивка и разходки сред природата, но и интензивен период за размножаване на кърлежите. Затова след всяка разходка „на зелено“ трябва да огледжаме внимателно тялото си за ухапване от кърлеж, казва д-р Валентина Цанева, инфекционист и епидемиолог на Болница „Тракия“.

Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често няколко вида инфекции:лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит. Най-често ухапаните развиват лаймска болест. Случаите от лаймска болест  в страната за миналата 2016 година са 263. От началото на 2017 г. до днес са  190. Регистрираните случаи на марсилска треска са 192, на ку-треска 18, а на кримска хеморогична треска – 4 . Тази година има един  регистриран случай на кърлежовия енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата , за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми на кърлежа -  ларви и нимфи, остават незабелязани  и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист.
Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до 1-2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с  антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.
Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система.

В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход.

 


Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата.

Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването. Характерно за марсилската треска е разпространението и чрез „кучешки“ кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци без да ползват предпазни ръкавици, изстисквали са кърлежите и т.н. Марсилската треска предизвиква възпаление на малките кръвоносни съдове и затова пациенти, които страдат от предшестваща увреда на тези съдове, може да развият животозастрашаващи усложнения. В повечето случаи заболяването завършва с оздравяване. Лечението, както и при лаймската болест, също е с антибиотик, но от съвсем друга група. За разлика от тези две инфекции, кримската хеморогична треска и кърлежовия енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. Затова самолечението и „профилактичното“ приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно, посочва д-р Цанева.
Ку-треската е описана за първи път през 1937 г. от австралийски изследователи при работници в кланници и млекопреработвателни предприятия. Инфекциятапротича с висока температура и грипоподобни прояви.

През Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“ – Парк често преминават пациенти, ухапани от кърлеж. Установявани са пациенти с признаци на лаймска болест, които по правило се насочват към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Проф.Ст.Киркович“.
В неврологично отделение на Болница „Тракия“ са лекувани пациенти със симптоми на усложненията от лаймска болест.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин. Ако обаче нямате възможност да се обърнете към лекар, не правете нищо от това, което сте чували от слуховете за „лесно вадене на кърлежи“, съветва д-р Цанева. На първо място не мажете кърлежа – нито с мазен крем, масло или мас, нито с ракия, спирт или друго високоалкохолно вещество. Всяко подобно действие може да накара кърлежа да отдели повече секрети, които да се окажат заразни. Неправилно е и да въртите кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка. Правилно е първо да дезинфекцирате мястото и пинсетата, с която ще вадите кърлежа, както и да сложите ръкавици. След това бавно и внимателно започвате да издърпвате кърлежа право навън, като внимавате да не се откъсне част от него. Изгорете го или го изхвърлете в тоалетната. Изхвърлете и ръкавиците без да докосвате кожата си, особено в областта на очите.

Д-р Цанева препоръчва още, когато се разхождате сред треви и храсти, да ползвате репеленти и да носите дрехи, покриващи крайниците. Така най-добре ще се опазите от нежелано ухапване от кърлеж.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
8214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини