ВАП извърши проверка на КАТ

  • 11 август 2017 11:06

  • 4663
  • 3
ВАП извърши проверка на КАТ
© Булфото (архив)

По указание на Върховна административна прокуратура (ВАП), през 2016 г., окръжните и районните прокуратури в страната извършиха проверки по Закона за движение по пътищата на дейността през 2015 г. по изпълнение на правомощията от органите на МВР, оторизирани да осъществяват контрол за движение по пътищата и реализиращи административно-наказателна отговорност за нарушителите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В сравнение с 2014 г. и 2013 г. бяха констатирани негативни резултати и пропуски в административно-наказателната дейност на контролните органи, сред които намаляване броя на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове, както и значителен дял на отменените наказателни постановления. Поради това беше сезиран директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) за предприемане на организационни мерки с цел подобряване качеството на работата им и активизиране на дейността на полицейските органи по контролиране спазването на правилата за движение по пътищата.

По повод тежкото пътно-транспортно произшествие от 05.07.2017 г. на магистрала Тракия, по указание на ВАП, ГДНП извърши контролна проверка с идентичен предмет, за периода след осъществената намеса на прокуратурата по предходната проверка до края на първото полугодие на 2017 г.

Според данните, приобщени в резултат на проверките, за периода на контролната проверка броят н съставените АУАН и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период, което сочи, че в резултат на предприетите мерки по реда на надзора за законност от страна на ВАП е преодоляна негативната тенденция в тази насока.

Същевременно ВАП констатира, че не може да се отчете положителна тенденция по отношение на качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР, видно от броя на отменените наказателни постановления.

Ето защо ВАП прецени, че следва отново да сезира директорът на ГДНП за необходимостта от подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административно-наказателната отговорност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4663 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.08.20 | 21:24

3
НЕ СА ИМ ОБЯСНИЛИ НА ПРОСТИТЕ ПОЛИЦАИ ,ЗА КАКВО ДА ВЗЕМАТ ОТ БЕДНЯЦИТЕ -ПАРИЦИТЕ ,ДА, ОТ ВИСШИТЕ ПЕДАЛИ ПАРИ ЗА "ГЛУПОСТИ " НЕ СЕ ВЗЕМАТ ,ЩО ТО ИНАЧЕ СЕ ИЗХВЪРЧА ОТ КАТ...
Прост Полицай

2017.08.20 | 21:24

2
Само глоби и бой за Бай Ганьо!!!Да се научи да НЕ търпи,че само с Реване и Мрънкане не става!!!!Че такива са му и протестите Калпави и Недъгави!Че Мръсният Мангал го тормози,а Ганя седи и кротува!!!САМО БОЙ И ГЛОБИ НА ТОЯ СЕЛЯК!!!!

2017.08.11 | 11:42

1
и сега ? още идиотски закони за пътен грабеж ? нови ? щото баницата взе да не стига за всички

Добави коментар

Водещи новини