Либия забрани достъпа на чуждестранни кораби до бреговете й

  • 10 август 2017 20:22

  • 2918
  • 0
Либия забрани достъпа на чуждестранни кораби до бреговете й
© Getty Images/Guliver (архив)

Либийските военноморски сили обявиха днес, че създават до бреговете на Либия зона за издирване и спасяване и забраниха достъпа на чуждестранни кораби в нея, особено на корабите на неправителствени организации, помагащи на мигранти, предаде Франс прес.

Либия официално обявява зона за издирване и спасяване, обяви пред журналисти генерал Абделхаким Бухалия, командващ на военноморската база в Триполи. "Никакви чуждестранни кораби няма да имат достъп до нея, освен ако има изрично искане на либийските власти", добави той.

Говорител на ВМС уточни, че решението се отнася специално до неправителствените организации, които претендират, че спасяват нелегални мигранти и че извършват хуманитарни акции. "С това решение искаме да изпратим ясно послание на всички, които посягат на либийския суверенитет и не проявяват уважение към бреговата охрана и военноморския флот", добави той.

Трафиканти се възползват от хаоса, в който е затънала Либия след свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., за да прехвърлят всяка година към Италия десетки хиляди мигранти срещу значителни суми пари.

Решението за създаването на зоната за издирване и спасяване е взето от властите, верни на премиера на либийското правителство на националното единство Файез ал Сарадж, признат от международната общност. Това правителство обаче контролира единствено столицата Триполи, напомня АФП, цитирана от БТА. Миналия месец Сарадж поиска военноморска подкрепа от Италия, за да противодейства на трафика на мигранти от либийския бряг.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини