Харесайте facebook страницата ни

МЗ предлага ограничителен списък за износ на лекарства при недостиг

© Novini.bg

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се създаде ограничителен списък за лекарства, които няма да може да бъдат изнасяни от страната, ако е констатиран недостиг на българския аптечен пазар. Това се посочва в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на интернет страницата на МЗ.

Ограниченията засягат медикаменти от Позитивния лекарствен списък и търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за намерението си за износ.

Лекарства от списъка ще могат да се изнасят в чужбина, когато в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението, ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа. В проекта се предвижда да бъдат извършвани проверки на търговци на едро, ако има забавяне или отказ от тяхна страна да изпълнят заявки на 5 различни аптеки в рамките на един месец за доставка на медикамент. Предвижда се завишаване на размера на санкциите за търговци на едро и за аптеки, извършващи нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
(гост)
10.08.2017 | 15:41

Мутро-синята идея е народът да намалее за да не му плащат пенсии, да има за магистрали и други удоволствия.

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар