77 загинали и 419 ранени в района на Кресненското дефиле и пътя Благоевград-Сандански от 2012 г. до

  • 10 август 2017 14:21

  • 6505
  • 1
77 загинали и 419 ранени в района на Кресненското дефиле и пътя Благоевград-Сандански от 2012 г. до
©

77 са загиналите, а 419 ранените при 1163 катастрофи в района на Кресненското дефиле и пътя Благоевград - Сандански от 2012 г. до 2016 г.

Това съобщиха на пресконференция Българската асоциация на пострадали при катастрофи заедно с още 15 неправителствени организации /НПО/. Организациите призоваха правителството, местните власти и екологичните организации да погледнат в една посока, за да се изгради АМ "Струма" в участъка на Кресненското дефиле. Представителите на различните организации се обединиха около това, че проектът за Кресненското дефиле трябва да е такъв, който да не отнема поминъка на местните хора. Те обсъдиха и петте идейни проекта за решение на ситуацията за нов път през дефилето.

Повечето от НПО-та подкрепят варианта познат като "Източния", който предвижда запазване на едната лента в посока Гърция и изграждане на обход източно от Кресна. Те се обединиха и около това, че вариантът с тунел през Кресненското дефиле е неприемлив заради земетръсната зона, в която ще се намира той и урановите находища, които правят земната маса радиоактивна заради наличието на радон. Българската асоциация на пострадали при катастрофи обяви и създаването на Подписка с призив за незабавно започване на изграждане на магистрала през Кресненското дефиле. Тя беше подписана и от другите 15 НПО-та, взели участие в пресконференцията.

Последвайте канала на

БТА
6505 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пенсионер

2017.08.10 | 17:20

1
Стига с тез магистрали, стига с тез пътища. Ний асвалт ни ядем! Искаме безплатни кифтета и боб чорба по манастирски. Върнете ни и Жан Виденов, че е нашо момче.

Добави коментар

Водещи новини