Харесайте facebook страницата ни

Мюфтии напускат България заради неплатени заплати

© Pixabay

Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения.

Според главния мюфтия Мустафа Хаджи финансова криза е започнала след отказа на служебното правителство на Огнян Герджиков да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф, информира БНР.

По силата на това споразумение, мюсюлманското вероизповедание у нас е получавало от Турция над 75 процента от парите, необходими за неговата работа.

Заради недостига на средства, над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски интситут.

Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджъ: "В Европа работят или на строежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро възнаграждение, отколкото ако са имами в България".

Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение. Готвят се протести: "Ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от такава една ситуация. В това число не изключвам също някои политици. Затова ние правим всичко възможно да не се стига до протести".

Главното мюфтийство настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протокола за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф.

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
Българин (гост)
12.08.2017 | 00:45

Прекрасна новина! Гали ми слуха!

Рейтинг:
 
0
Настрадин ходжа (гост)
12.08.2017 | 00:45

Като са гладни да ядат свински опашки.

Рейтинг:
 
0
(гост)
12.08.2017 | 00:46

Нищо в седедесарския бостан България не е като хората. Само Тиквите са ни големи.

Рейтинг:
 
5
? (гост)
12.08.2017 | 00:46

Ти мюфтия ли си или обикновен потурчен циганин?

Рейтинг:
 
1
 
Добави Коментар