ЧЕЗ моли всички да използват тока разумно, даде й няколко практични съвета

  • 10 август 2017 11:20

  • 1677
  • 3
ЧЕЗ моли всички да използват тока разумно, даде й няколко практични съвета
©

ЧЕЗ призовава клиентите си да използват електроенергията разумно и отговорно през летния сезон. Ефективната употреба на електроуредите може да предотврати евентуални повреди и да намали сметките за електроенергия, напомнят от дружеството.

С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва поради увеличената употреба на охладителни електроуреди. Данните сочат, че средният товар по мрежата, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, през първата седмица от август се е повишил с 6 на сто спрямо последната седмица на юли.

През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването, се посочва в съобщението.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че при покупката на електроуред е важно да обърнат внимание и на неговия енергиен клас. Уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия, допълват от дружеството.

ЧЕЗ съветва клиентите при по-дълго отсъствие от дома да изключват уредите от електрическите контакти. По този начин се намалява излишният разход на електроенергия, което освен, че води до намаляване на месечната сметка / с до 5 на сто/, позволява да се избегнат възможни повреди /летните гръмотевични бури могат да повредят електроуредите, ако са включени в мрежата и нямат мълниезащита/.

Сред съветите са и пускане на щори през деня, осигуряване на добра изолация на прозорците, които са причина за 10-25 на сто от сметката за охлаждане.

Средствата, вложени в енергоспестяващи мерки се възстановяват за период от 1 до 5 години благодарение на по-ниската консумация на енергия, а понижаването на температурата на бойлера от 60 C на 55 C може да намали разходите за подгряване на вода до 10 на сто, напомнят от дружеството.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15 на сто. При изключване на фурната 10 минути преди края на времето за печене, се спестява до 20 на сто от сумата, която се заплаща за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20 на сто икономия, а поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30 на сто завишаване на разхода на електроенергия, предупреждават от ЧЕЗ.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток. На корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел "За клиента" е разработена специална секция "Енергийна ефективност", където клиентите могат да намерят съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1677 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
каро

2017.08.10 | 23:54

3
Симеонов нали щеше да ги пъди тези? те нали щяха сами да се махат? Или като са рабрали, че ще се махат и са им се примолили да останат.

2017.08.10 | 11:45

2
След като Тиквата не даде да строим АЕЦ-а, ще клечим на газови ламби от монархо-седесаризма.
ййй

2017.08.10 | 11:33

1
на коя го даде?

Добави коментар

Водещи новини