Проф. Мермерски разкри прост трик, който ще ни спаси в жегите

  • 10 август 2017 09:09

  • 23261
  • 2
Проф. Мермерски разкри прост трик, който ще ни спаси в жегите
© Pixabay

Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от различни заболявания.

Проф. Христо Мермерски обаче е открил начин да се справим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве, информира „Телеграф”.

„За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко. Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс „Мис мокра фланелка”. Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, ако ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо”, обяснява специалистът. „При резките промени на температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време”, казва проф. Мермерски.

Той съветва следобед между 14 и 16 часа да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мократа тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа. Хубаво е тя също да е мокра, защото мозъкът е най-уязвим.
По думите на проф. Мермерски, храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци.

„С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура”, обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт.

Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб.

„Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини и такива, които не ядат този продукт. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването”, казва професорът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
23261 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.16 | 16:34

2
ПРОФЕСОР МЕРМЕРСКИ Е ИЗКУКУРИГАЛ ОТДАВНА.ТЕЗИ КОИТО ГО СЛУШАТ,СЪЩО.

2017.08.14 | 22:55

1
що бе за жените е добре мис мокра фланелка

Добави коментар

Водещи новини