Пхенян готви план за „предупредителна” ракетна атака срещу Гуам

  • 10 август 2017 07:22

  • 7843
  • 4
Пхенян готви план за „предупредителна” ракетна атака срещу Гуам
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Северна Корея обяви, че ще е готова с план за нанасяне на ракетни удари по американската тихоокеанска територия остров Гуам до средата на този месец. Планът ще бъде представен на държавния ръководител Ким Чен-ун, който ще вземе решение дали да го приложи, предадоха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА.

В съобщението се цитира генерал Ким Рак-кьом, командващ стратегическите сили на севернокорейската армия. Той се заканва, че севернокорейските ракети със среден обсег "Хвасон-12" ще прелетят над Япония, ще изминат общо 3356,7 километра за 1065 секунди и ще паднат в морето на 30-40 километра от остров Гуам.

Генерал Ким нарича президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския "лишен от разум" човек, с когото "нормален диалог не е възможен". Тръмп "разбира само от сила", подчертава той.

Северна Корея излезе с този коментар, след като президентът на САЩ във вторник обеща на затворената комунистическа страна "огън и ярост", ако тя не промени войнствения си курс и извърши агресия. В първа реакция, вчера КНДР даде да се разбере, че проучва внимателно план за нанасяне на ракетни удари по Гуам. През деня Тръмп продължи вербалната ескалация, като похвали американската ядрена мощ.

В международен план няколко държави изразиха безпокойство от войнствения тон, подет от президента на САЩ. Германия призова всички страни към сдържаност, а Китай, единственият истински съюзник на Северна Корея, апелира за избягване на думи и действия, които може да повишат напрежението на Корейския полуостров.
Гуам е ключов аванпост на Съединените щати в Азиатско-тихоокеанския регион. На този отдалечен остров с площ от 550 кв. км, където живеят 162 000 души, са базирани около 6000 американски военнослужещи. САЩ имат на острова военновъздушна база, която може да приема тежки бомбардировачи като Б-52 и Б-2.
Въпреки севернокорейските заплахи редица експерти изразяват съмнения, че КНДР наистина е способна да удари Гуам.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7843 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.08.11 | 23:47

4
АБЕ СЪМНЯВАТ СЕ ..АМА ЗАЩО ОТ МАГАЗИНИТЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ ВСИЧКИ ПАМПЕРСИ ЗА ВЪЗРАСТНИ...
Ми...

2017.08.11 | 12:39

1
Т.нар Ким който мрази целия западен прогнил, пропаднал, мръсен, долен, краварси, гейовски и т.н свят, та този Ким е учил в Швейцария??!!??!! А защо не в Русия -НЕпрогнилата, НЕпропадналата, НЕмръсната, НЕдолната, НЕгейовската/ само мужики има там/ и т.н - ЗАЩО?! Горепосочения Ким има
Ким

2017.08.11 | 23:47

3
За да разбера колко лицемерен и лъжлив Е.

2017.08.11 | 23:47

2
Браво на корейците, правят си ташак с мадър-факърите, Дони американската Тиква е бесен до лудост.

Добави коментар

Водещи новини