СФСМВР: Няма да отстъпим, заплатите на полицаите трябва да се вдигнат и тази година, и догодина (ауд

  • 09 август 2017 15:07

  • 8687
  • 28
СФСМВР: Няма да отстъпим, заплатите на полицаите трябва да се вдигнат и тази година, и догодина (ауд
© Novini.bg

След протеста на 5 юли практически отклик нямаше, доколкото преговори по трите искания, заради които и седемте синдиката в МВР са в състояние на протест, досега така и не са започнали. Това каза пред Novini.bg председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Стигнахме дотам, че изпратихме на министъра нотариална покана да изпълни задълженията си по Закона за МВР и да започне преговори по исканията. Такива преговори не са започнали и до ден днешен. Да, заседания на Съвета за социално партньорство се свикват, говори се по други теми, но по основните – не. Вчера имаме едно писмо от председателя на Съвета за социално партньорство в МВР, с което той насрочва заседание на 12 септември, на което ще се обсъждат две от основните три искания, заяви Попов.

Ситуацията до момента ни принуди да продължим с протестните действия. Започнахме серия от регионални протести, като с тях не търсим масовост, а идеята е да държим въпроса постоянно открит, добави синдикалистът.

Той уточни, че такива регионални протести вече са се провели в Благоевград, Бургас, Видин, Варна, Добрич, Гоце Делчев, Ямбол, като предстоят регионални протести в Разград, Кърджали, Перник, Пловдив. Това ще продължи най-малко до началото на септември. В зависимост от това как ще се развият нещата, ако това заседание на Съвета за социално партньорство на 12 септември може да се разглежда като старт на преговори и ако по време на тези преговори се стигне до някакъв задоволителен и за двете страни резултат, нормално е да прекратим протестите. И обратно, ако не постигнем задоволителен резултат, най-вероятно ще има нови национални протести и други форми, за които е още рано да се говори, посочи Валентин Попов.

Исканията ни остават такива, каквито бяха, когато започнаха протестите в началото на юли – ще настояваме за увеличение на заплатите на служителите в МВР още тази година. Убедени сме, че възможности за това съществуват и всичко е въпрос на воля. Не можем да приемем отлагане на увеличението за следващата година – началото на следващата година ще е по-скоро време за следващо увеличение на заплатите, което този път да е свързано с социално измерим променлив фактор, като например минималната или средната заплата за страната, заяви Попов.

Синдикалистът каза, че се надява вътрешният министър Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 да е разбрал исканията на полицейските синдикати. Още повече, че в началото той казваше, че не му стигали аргументи за увеличаването на запалтите ни. Смятам, че вече му бяха предостаевни повече от достатъчно аргументи, на база на които да може да защити това искане пред министъра на финансите и в Министерския съвет, посочи председателят на УС на СФСМВР.

По думите на Валентин Попов казусът с униформените служители в МВР, които не бяха получавали униформи от години, на практика засега е единственото искане на синдикатите, което е изпълнено до момента. Бяхме свидетели как могат да се внесат някои промени в Закона за МВР много бързо, което за нас е аргумент, че другите промени, които предлагаме, могат да бъдат решени също толкова бързо. Това е, най-просто казано, възстановяване на справедливостта - за да не отиват на работа във вид на клошари, колегите бяха принудени да заделят лични средства и да си купуват елементи от униформено облекло, където и както успеят да ги намерят, или нещо, наподобяващо униформено облекло. Надявам се това да продължи и с другите ни искания, заяви Попов.

Той още веднъж подчерта, че ако и през септември синдикатите не постигнат съгласие с ръководството на МВР и с управляващите държавата, следващите протести са неминуеми. Ситуацията е такава, че сме решили този път да не отстъпваме, и то не заради някакъв каприз или защото така ни е хрумнало, просто няма накъде да се отстъпва в случая, каза още пред Novini.bg Валентин Попов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8687 28

Свързани новини

Коментари 28

Добави коментар
Живко

2017.08.23 | 16:40

28
Нека всеки който коментира да напише какво работи той и колко е ефективен на работа, че има време да пише по форуми. И разберете, че хората не са еднакви и не всички са лоши или добри. Не поставяите етикет на хората в МВР.

2017.08.18 | 15:24

26
Започват да стават нахални!

2017.08.18 | 15:24

27
Винаги са били!

2017.08.18 | 15:24

25
70 000 куки си бъркат в носовете 27 години, а ние ги хрантутим с милиарди от данъците ни...
22

2017.08.18 | 15:24

24
Като не им изнася - да напускат. Да ги видя на борсата за безработни. Не стига че си пипат репродуктивните органи по цял ден, като те спрат питат " сега к`во прайм" и чакат рушвет ами и парите им били малко..... като са ви малко работете нещо по - добре платено.

2017.08.18 | 15:24

23
Паразити - само реват за пари и нищо не правят, освен да искат подкупи и да играят с другите престъпници, който не става за нищо, става полицай.А заплатите на учителите да не са по-високи, или работата им е по-лесна?

2017.08.18 | 15:24

22
Ако имаха таргети като в частният сектор нямаше и 10 лева да вземат месечно. Резултати нулеви за какви пари претендират а в същото време щата им е раздут!

2017.08.18 | 15:23

21
Ще вдигнете xyя на Тиквата, щом сте цанили гавази в костовизма или си трайте, или напускайте.

2017.08.18 | 15:23

19
ВСИЧКИ ВИЕ, КОИТО ПЛЮЕТЕ ПОЛИЦАИТЕ СТЕ ЖАЛКИ ПАРАЗИТИ! БОКЛУЦИ!

2017.08.18 | 15:23

20
Кур за теб другарю милиционер комунист.
E4o

2017.08.18 | 15:23

18
Няма ли кой да организира протести срещу некадърността, простотията, несправянето с работа, липсата на ефективност от МВР-служителите.
На какво отгоре?

2017.08.18 | 15:23

17
На какво отгоре искате увеличение? Циганската престъпност ли овладяхте, или убийствата по пътищата спряхте? Не! Само "кво прайм ся" знаете. Лапате рушвети като лами! За нищо не ви бива!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини