Турция крие епидемия от Коксаки вирус?

  • 09 август 2017 14:24

  • 31362
  • 1
Турция крие епидемия от Коксаки вирус?
© Gettyimages

Туроператорите в Русия оспорват информация за масов отлив на техни туристи от Турция заради епидемия от вируса Коксаки, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на прессекретаря на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

"Епидемиологичната ситуация на турските курорти остава нормална. Разпространената информация , че наши туристи "масово напускат" хотелите заради вируса Коксаки, не отговаря на действителността. Нито туроператорите, нито застрахователните компании потвърдиха, че се срещат с увеличено количество на туристи, които се връщат заради вируса", заяви Тюрина.

Изпълнителният директор на една от застрахователните компании на Русия - Юлия Алчеева разказа, че съобщенията за заразяване с вируса Коксаки в турски хотели се появяват регулярно, всяко лято.

"От 3 хил. заявления в наши компании само 80 са заради вируса Коксаки. Не бива да се говори за повишена опасност. Като застрахователи сега повече ни вълнува ротавирус, който бушува на руското крайбрежие на Черно море. Всички инфекциозни отделения в Сочи и в Абхазия са запълнени", допълни Алчеева.

Турските власти досега не са съобщили официално за епидемията от коксаки вирус, а той е много опасен и поразява както деца, така и възрастни. Стотици свидетелства за наличие на симптоми на заболяването, причинявано от вируса, са пуснати в социалните мрежи. Вече върви и кампания за връщане от страна на турските хотелиери на парите от неизползваната почивка на чуждестранните туристи.

Коксаки е ентеровирус, който се предава по воден, контактно-битов и въздушно-капков път. Обичайно заболяването се проявява с появяването на висока температура, обща интоксикация, нарушаване на работата на червата, диария, обрив по дланите, стъпалата и лигавицата на устната кухина. Заболяването продължава 7-10 дни. При появяване на първите симптоми е необходима консултация с лекар. Вирусът е причинител на инфекции при децата. Най-възприемчиви към болестта са децата от предучилищна и училищна възраст.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
31362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.14 | 14:08

1
мизерия,инфлация и болести.така е при Ердоган.

Добави коментар

Водещи новини