Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума оцеля във вот на недоверие

  • 09 август 2017 06:45

  • 891
  • 0
Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума оцеля във вот на недоверие
© Getty Images

Президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума оцеля при вот на недоверие срещу него в парламента на страната вчера, предадоха Ройтерс и ДПА.

Това бе едно от най-сериозните предизвикателства срещу неговото вече 8-годишно управление. 198 депутати гласуваха в подкрепа на Зума, а 177 бяха против. Девет се въздържаха.

Поддръжниците на управляващия Африкански национален конгрес (АНК) посрещнаха с бурни овации и песни в залата съобщаването на резултата от тайния вот.

Предишните опити за отстраняването от президентския пост на Зума заради обвинения в корупция и връзкарство бяха чрез явни гласувания. Смяташе се, че тайното гласуване засилва вероятността той да загуби.

75-годишният Зума, станал обект на редица скандали, благодари на тълпите от свои поддръжници пред сградата на парламента в Кейптаун и остро разкритикува нападките срещу своята партия, в която се вихрят сериозни вътрешни борби.

"АНК е тук, мощен и голям. Трудно е АНК да бъде сразен", каза той, бурно аплодиран. Зума, чиято популярност в последните месеци силно спада, се обяви и срещу "пропагандата чрез медиите, която твърди, че АНК вече не е подкрепян от народа".

"Това съществува само в техните фантазии. АНК е подкрепян от мнозинството в тази страна. Те (критиците) ще разберат това през 2019 г., когато ние ще извоюваме поредната си голяма победа", каза той.

Според най-голямата опозиционна Демократическа партия обаче Зума и неговият АНК "няма за какво да празнуват". "Резултатът от снощния вот, въпреки крехката победа, предизвестява смъртта на АНК, се казва в декларация на ДП.

Последвайте канала на

БТА
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини