Задигнаха ценна апаратура от резервата "Сребърна"

  • 07 август 2017 21:39

  • 3009
  • 0
Задигнаха ценна апаратура от резервата "Сребърна"
© Булфото (архив)

Апаши откраднаха апаратурата за видеонаблюдение в резервата "Сребърна" край Силистра. Нанесените щети са за над 15 000 лева. Полицията разследва случая, но все още няма задържани, съобщава БНТ.

Въпреки че в резервата охранителите правят денонощни обходи, крадците са успели да се промъкнат до северния шлюз на захранващия канал на езерото, който е труднодостъпен и отдалечен от туристическите маршрути. Така необезпокоявани, те са успели да задигнат монтираните наскоро три камери за видеонаблюдение. Взели саи соларен панел. Заради изчезналата апаратура специалистите в резервата трудно се справят със задълженията си.

Тези системи са част от проект, който цели да даде по добра информация за състоянието на екосистемите, за всички събития от естествен и антропогенен характер, които протичат в резервата и като цяло така затруднява и влошава работата, обясни екоекспертът от резервата Момчил Петров.

Вандалите са се опитали да откраднати системата, която автоматично отчита нивото на водата в резервата, но не са успели. Затова разбили таблото изрязали кабелите. Сега еколозите не знаят кога езерото трябва да се запълни с вода от река Дунав.

Има значение във всеки момент какво е нивото за да може да се предприеме съответното отваряне на шлюзовете или затваряне, заяви още Момчил Петров.

От регионалната еко инспекция са на мнение, че подобни посегателства хвърлят сянка върху усилията им да подобрят условията в защитената територия, след като в края на юни ЮНЕСКО обяви резервата "Сребърна" за биосферен парк.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини